M-förslag: Vaccinera elever mot covid-19 på skolorna

Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad föreslår att Region Östergötland inför vaccinmottagningar för gymnasieelever och universitetsstudenter på skolorna.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande för Muf och ledamot i både regionfullmäktige och regionstyrelsen i Östergötland föreslår att Östergötland ska börja vaccinera unga på plats på länets gymnasieskolor och universitet.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande för Muf och ledamot i både regionfullmäktige och regionstyrelsen i Östergötland föreslår att Östergötland ska börja vaccinera unga på plats på länets gymnasieskolor och universitet.

Foto: Malin Söderberg, MUF

Östergötland2021-08-19 16:00

Matilda Ekeblad som även är ledamot i regionfullmäktige och regionstyrelsen, vill att regionen växlar upp vaccinationstakten bland studenter och gymnasieelever. 

– Det vi ser nu är att smittan sprids bland dem som inte är vaccinerade och det ser man även bland de som är inlagda i sjukvården i Östergötland. Många är nu rädda att det blir en fjärde våg och att det ska bli klusterutbrott på skolor när elever som kanske har varit på semester träffas i skolan. Vi vill därför att man ska kunna vaccinera eleverna på skolan och på alla campus i Östergötland.

Konceptet är redan infört Växjö kommun där vaccination erbjuds på samtliga gymnasieskolor på skoltid. 

När det gäller universitetet är Muf:s förslag att införa en drop-in-mottagning eller en mottagning som man kan boka tid till för. Allt för att universitetsstudenterna snabbt kan få sin vaccination.

– När universitetet är igång är det nollning och studenter från hela Sverige som samlas. Man kanske inte prioriterar att ta sig till vaccinationscentralen på Saab Arena för att man vill gå på föreläsningar och inte halka efter. Vi vill därför att vaccinationen tar sig in på campus.

På gymnasieskolorna funderar hon på om det går att göra ännu enklare, till exempel att en sjuksköterska eller ett team ger vaccinet direkt i klassrummen. 

– Den löpande-band-principen som finns på vaccinationscentralerna är så injobbad, och man har fått så mycket kunskap och rutin så att de skulle kunna ställa om snabbt för att göra det här. Jag tror vi måste jobba med uppsökande verksamhet nu för att få folk att vaccinera sig, säger Matilda Ekeblad. 

Hon tycker att ungdomarna ofta skuldbeläggs för att inte ta sitt ansvar att vaccinera sig för att skydda sig själv och andra.

Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör på Linköpings kommun, är inte helt främmande för den här typen av lösningar:

– Om den dialogen kommer upp på regionen så för vi gärna de samtalen. Men det som är viktigt är att ansvaret för hur vaccinationerna genomförs fortfarande är regionens. Men vi ska ha ett gott samarbete och stödja så mycket vi kan så att så många som möjligt vaccinerar sig.

I Östergötland har alla 16–17-åringar erbjudits tidsbokning för vaccination sedan 6 augusti. För att öka vaccinationstakten har regionen kortat intervallerna mellan doserna från sju till fyra veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!