"Fler dödsfall ute i kommunerna än på sjukhus"

Ytterligare sex personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Samtidigt fortsätter antalet smittade som behöver sjukhusvård att minska.

Rickard Lundin är regional sjukvårdsledare.

Rickard Lundin är regional sjukvårdsledare.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Östergötland2020-05-29 13:58

Dödstalen under coronapandemin fortsätter att stiga i Östergötland. På fredagen uppgav regionen att ytterligare sex personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet.

Sedan utbrottet började har sammanlagt 190 smittade personer i länet avlidit. Majoriteten av de avlidna var över 70 år och hade bakomliggande sjukdomar, uppger Region Östergötland. 

– Det är färre covid-19-patienter som avlider på sjukhus än tidigare i och med att vi vårdar färre på sjukhus, det är en naturlig utveckling. Då de flesta drabbade finns utanför sjukhusen ser vi att covid-19-relaterade dödsfall är fler ute i kommunerna än på sjukhus, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare. 

På fredagen vårdades totalt 53 personer på länets sjukhus, varav tio i intensivvård. På torsdagen uppgick antalet covid-19-patienter till 57, varav elva intensivvårdspatienter. Inte sedan 26 mars har färre patienter med covid-19 vårdats på sjukhus i länet. 

– Vi ser en nedgång som jag skulle vilja beskriva som sågtandad. Över tid är nedgången stabil, men det kan skilja en del från dag till dag. Nedgången är i enlighet med våra prognoser, säger Rickard Lundin. 

På andra håll i landet har sjukvården sett att antalet smittade patienter som behöver vård har ökat en del. Någon liknande utvecklingen har dock ännu inte setts i Östergötland.

– Men vi kan inte utesluta att vi kan hamna i en situation där antalet patienter ökar igen. Vi har tagit höjd för att det kan ske en ökning och därför har vi beredskap för det på våra sjukhus, säger Lundin, som uttrycker en viss oro över att somliga länsinvånare verkar ta lättare på myndigheternas rekommendationer. 

– Jag tycker mig se att en del människor inte är lika noga längre med att till exempel hålla fysiskt avstånd. Men det handlar fortfarande om att vara hemma vid tecken på sjukdom, hålla fysiskt avstånd och att vara noggrann med den personliga hygienen. Vi får inte tappa garden.   

På Universitetssjukhuset vårdades på fredagen 23 personer på vårdavdelning och fem i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset vårdades 19 personer på vårdavdelning fem personer i intensivvård och på lasarettet i Motala vårdades en person på vårdavdelning. 

Sammanlagt har 2 122 personer i länet testat positivt för covid-19, en ökning med 32 fall sedan torsdagen. Sedan utbrottet började har 555 personer som vårdats på sjukhus i länet skrivits ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!