Lokförare rasar mot färre turer: "Går helt emot råden"

Lokförarna varnar nu för ökad smittspridning när antalet turer med Östgötapendeln dras ner från och med nästa vecka.

Lokförare på Östgötapendeln anser att en neddragning av antalet turer leder till ökad smittspridning.

Lokförare på Östgötapendeln anser att en neddragning av antalet turer leder till ökad smittspridning.

Foto: Per Olsson

Östergötland2020-04-10 20:00

– Det blir färre tåg och fler resenärer på varje. Det går helt emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer, att vi ska hålla avstånd, säger en av lokförarna, som vill vara anonym.

Det handlar om Östgötapendeln där antalet turer enligt lokföraren ska minskas med 27 procent. Det är turerna mellan Norrköping och Mjölby som påverkas, vilket vi har berättat om tidigare. Från att ha gått varje kvart kommer den från och med tisdag den 14 april att gå varje halvtimme i stället.

– Jag har kollat turlistan och ser att det även är under rusningstrafik – klockan 06–09 på morgonen och 15–18 på eftermiddagen – som man har dragit ner, säger lokföraren.

Anledningen som lokförarna främst har fått till sig är att antalet resenärer har minskat de senaste veckorna efter uppmaningen från myndigheter och arbetsgivare att jobba hemifrån.

– Men vi har sett att antalet resenärer har ökat igen. Och hur tänker man då? Ska vi stoppa dem när de är på väg att kliva ombord? Vem stoppar vi? En som jobbar inom sjukvården som ska iväg till sitt jobb, eller en bussförare som har en tidtabell att följa?

Eva Gylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken, säger att man känner till oron som finns och att man haft en dialog med trafikföretaget som i det här fallet kör åt Östgötatrafiken.

– Vi kommer tillsammans att se över situationen nästa vecka genom att åka med på vissa turer. Men vi följer också den utveckling som enligt myndigheterna väntas framöver, det vill säga att fler kommer att bli sjuka och fler jobba hemifrån, tillägger hon.

Hon påpekar också att antalet som reser med morgonturerna nu är mindre än hälften av det vanliga.

– Därför har vi bedömt att det är fullt möjligt att minska på de turerna. Det finns utrymme. Sedan har ju varje individ ett eget ansvar för att hålla avstånd. Känner man av att det börjar bli fullt kan man ta ett annat tåg.

Men de flesta har kanske tider att passa och inte kan vänta?

– Då kan ju de som inte har några tider att passa undvika att åka när det är rusningstid. Den uppmaningen går vi även ut med på vår hemsida. Sedan kan uppfattningen om trängsel vara subjektiv.

Men det finns rekommendationer om några meters avstånd?

– Ja, en armlängds avstånd. Sen beror det ju på hur man sitter i vagnarna, man kan ju sitta efter varandra. En del reser ju också med dem som de brukar umgås med och då gör det ju ingen skillnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!