Lokala polisfacket nöjd med nya chefen

Lars-Håkan Skoog, vice ordförande i Polisförbundet region öst, är positiv till den nya rikspolischefen Anders Thornberg.

Anders Thornberg. Lars-Håkan Skoog, vice ordförande Polisförbundet region öst, välkomnar Anders Thornberg som ny rikspolischef.

Anders Thornberg. Lars-Håkan Skoog, vice ordförande Polisförbundet region öst, välkomnar Anders Thornberg som ny rikspolischef.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Östergötland2018-02-01 15:30

– Att han som är SÄPO-chef väljer att ta det här uppdraget är spännande. Det visar att han verkligen vill ha det, säger Lars-Håkan Skoog, som arbetat som polis i 43 år. Det vill säga sex år längre än Anders Thornberg, som varit polis på olika positioner i 37 år.

Anders Thornberg började sin karriär som ordningspolis i Stockholm 1981 och gick fem år senare vidare till Säkerhetspolisen, där han sedan dess arbetat som både operativ chef, kommunikationschef och spanare innan han 2012 blev SÄPO-chef.

Justitieminister Morgan Johansson (S) lyfte vid presentationen av den nya rikspolischefen fram hans gedigna polisbakgrund.

Just att den blivande rikspolischefen är polis i grunden är något som Polisförbundet krävt och Lars-Håkan Skoog instämmer i att det är mycket viktigt.

– Anders Thornberg var nog det val som jag såg framför mig. Jag tror ingen i Polisförbundet är missnöjd, säger han.

Innan pressträffen gissade han på att det kanske skulle bli Beatrice Ask (M), som var justitieminister när Alliansen styrde, eller Anders Ygeman (S), tidigare inrikesminister, som skulle ta över efter Dan Eliasson. Det vill säga politiska tillsättningar

Nu blev det istället en person med gedigen poliserfarenhet. Lars-Håkan Skoog tror Anders Thornberg just därför har goda förutsättningar att klara av den viktigaste frågan för polisen i region öst.

– Den viktigaste frågan är att lösa polisbristen. Vi behöver fler vanliga ordningspoliser och utredare. Polisen behöver komma närmare medborgarna. Vi går på knäna när det gäller vardagsbrott som misshandel, bensinsmitningar och inbrott i lägenheter och villor, säger Lars Håkan Skoog.

Han vill att medborgarna ska känna att polisen finns där för dem.

– Det är viktigt att polisen kan fotpatrullera utan att direkt behöva åka därifrån.

Samtidigt behöver den nye rikspolischefen, enligt Lars-Håkan Skoog, fortsätta arbetet med att försöka få tillbaka de poliser som av någon anledning slutat och se till att man arbetar vidare i det senaste löneavtalets anda, som gav 12 procents lönehöjning på tre år, även när avtalet går ut 2019.

– Många medarbetare känner sig missförstådda. Det är en stor uppgift att ändra på det.

Varför tror du att den tidigare länspolismästaren i Östergötland – Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för Nationella operativa avdelningen – inte funnits med i spekulationerna om vem som skulle ta över efter Dan Eliasson?

– Han var biträdande till den som blev sparkad. Det tror jag han förlorade på, säger Lars-Håkan Skoog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!