Sommarvärme och vårflod får elpriset att dippa

Efter en svajig period kommer elpriset inte bara att stabiliseras under maj – enligt elbolaget Bixias prognos väntas det dippa rejält.

Det turbulenta aprilvärdet gav både toppar och dalar i elpriset, som nu dock stabiliserats och under maj väntas sjunka rejält.

Det turbulenta aprilvärdet gav både toppar och dalar i elpriset, som nu dock stabiliserats och under maj väntas sjunka rejält.

Foto: Bixia / TT

Östergötland2024-05-16 10:00

Det turbulenta aprilvärdet innebar att timpriset på el gick upp och ner likt en berg-och-dalbana under förra månaden.

Enligt Bixia var det som dyrast den 23 april (2,10 kr/kWh) då det var tre grader kallare än normalt. Samtidigt uppstod så kallat minuspris (–63 öre/kWh) den 14 april. Då var det istället fyra grader varmare än normalt, stark solkraft och kraftig vind i Tyskland vilket spillde över på de svenska priserna.

– April är alltid en nyckfull månad och i år har vädret pendlat mellan iskyla och mildare väder flera gånger, vilket gett både toppar och dalar i elpriset samt även gjort att vårfloden, som fyller på vattenmagasinen, fördröjts, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i ett pressmeddelande.

Snittpriset för april landade på 57 öre/kWh.

I maj väntas det dock dippa rejält, enligt Bixias prognos. Veckans högtryck och sommarvärme, med temperaturer på fyra-fem grader över det normala, anges som en av förklaringarna. Just den här veckan kan priset landa så lågt som 10-15 öre/kWh.

Även vattenkraften ökar i och med vårfloden och vinterns och vårens rikliga nederbörd, samtidigt som mer kärnkraft är i drift efter underhållsarbeten i vår. I takt med att uppvärmningsbehovet minskar räknar Bixia därför med ett snittpris på 30 öre/kWh i maj.

– Ungefär samma nivå som i fjol, men klart lägre för elområde 4. För första gången sedan sommaren 2021 har vi normala jämförelsetal, vilket beror på att bränslepriserna ligger på en hyfsat stabil nivå, förklarar Johan Sigvardsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!