Lokal debatt om mediers framtid

Tempot i media ökar ständigt och nyhetskonsumenter har mängder av källor att välja mellan. Det var ett av ämnena som diskuterades när moderaterna i Norrköping hade temakväll om journalistik på måndagen.

Mediepolitik. Fr v riksdagsledamot Andreas Norlén (M), publicistklubbens Anna-Karin Thorstensson och publisher Anna Lindberg som gemensamt debatterade lokaljournalistiken.

Mediepolitik. Fr v riksdagsledamot Andreas Norlén (M), publicistklubbens Anna-Karin Thorstensson och publisher Anna Lindberg som gemensamt debatterade lokaljournalistiken.

Foto:

Östergötland2017-02-21 05:30

Östgötaresan kallar moderaterna sina träffar där man lyssnar in östgötarna. Den här kvällen var temat: Vad händer om lokalredaktionen inte längre finns.

Kommunalrådet Christian Gustavsson (M) från Linköping var kvällens moderator och han frågade panelen vad som händer med hans politikerroll om media inte hinner med sitt uppdrag.

– Det är ju jätteviktigt att media finns på plats och ställer skarpa följdfrågor till oss politiker, sa Christian Gustavsson. Men vad händer om ni inte längre hinner vara i länets 13 kommuner och hur ska ni egentligen hinna granska mig?

Panelen fick många raka frågor och kommunalrådets undran blev besvarad av Anna Lindberg som är publisher och vd i Östgöta Media. Det lokala mediabolag som bland annat ger ut NT och Corren.

– Det här är en jätteutmaning, konstaterade Anna Lindberg. Reporterrollen förändras i snabb takt och våra reportrar måste vara multikompetenta. För att vi ska hinna bevaka och granska det du gör måste vi göra ett skarpt urval och fokusera på rätt saker.

Enligt Anna Lindberg har 30-40 procent av antalet reportrar försvunnit de senaste tio åren och konkurrensen mellan medier har blivit knivskarp. Den största mediakanalen i Östergötland är inte någon av de lokala tidningarna utan Facebook. Det gör att affärsmodellen är utsatt för hård konkurrens och får svårare att få intäkter.

– Jag tror vi har ett stort problem när journalister inte ordentligt hinner läsa på och reflektera över de ämnen man ska bevaka, sa Anna-Karin Thorstensson, ordförande i Publicistklubben Östergötland. Tyvärr är jag inte lika optimistisk som min kollega här för jag ser att lokaljournalistiken kräver både kraft och tid för att leverera. Det är väldigt oroande att så många redaktioner drar ner.

Tredje medlemmen av panelen var riksdagsledamoten Andreas Norlén (M), ordförande i konstitutionsutskottet. Han gav politikerns syn på mediepolitiken.

– Staten ska inte hålla på att rädda krisande medieföretag på bred front, sa Andreas Norlén. EU-reglerna påverkar oss men jag skulle inte ha något emot att utmana EU när det gäller de skilda regler som gäller för moms på digitala medier och papperstidningar. Medier är en viktig del av den demokratiskt infrastrukturen och det är en viktig strävan att låta så många som möjligt i samhället komma till tals.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om