Det är brist på specialistläkare i allmänmedicin och arbetsmiljön blir alltmer pressad. I år har Östergötlands läkarförening, ÖLF (Läkarförbundets lokalförening) ställt hårdare krav i löneförhandlingar som pågått under det senaste halvåret. Det berättar Bessem Akremi, ombudsman:
– Distriktsläkarna och ST-läkarna i allmänmedicin släpat efter lönemässigt under lång tid. ÖLF anser att det dragits i långbänk och valde därför i år en hårdare inställning i löneförhandlingarna.
Under de två sista åren har ÖLF krävt att lönen höjs med 2500 kronor så att den kommer i nivå med medianen för riket.
– Region Östergötland har valt att inte acceptera kravet, utan gett mer lösa löften att strävan är att komma upp i rimliga lönenivåer kommande år. Det har dock utlovats tidigare och ses inte som ett seriöst löfte från ÖLF:s sida, säger Bessem Akrem.
ÖLF skrev i juni ett brev till samtliga politiska ledamöter om att lönerna måste justeras så att allmänläkare stannar i regionen. Den politiska ledningen har tydligt deklarerat att man ska satsa på primärvård och nära vård.
I slutet av september avslutades förhandlingarna i oenighet. Regionen hade inte möjligt att möta kravet, enligt Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland:
– Däremot är utfallet klart högre än den nivå som det nationella avtalet anger. Det parterna är överens om är att det behövs ett långsiktigt arbete kring lönestrukturen.
Förtroendet för satsningarna är ute enligt ÖLF som anser att primärvården är generellt underfinansierad.