Norrsken, även kallat polarsken eller aurora borealis, bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).
Det är oftast mer norrut, närmare jordens poler, man ibland kan skåda det gröna, blåa eller röda skenet på himlen, som ser ut som draperier, bågar eller strålar.
Men på lördagskvällen var det alltså synligt även i Östergötland.
Ylva Nydahl, som bor strax norr om Skänninge, var en av flera läsare som hörde av sig till redaktionen under kvällen.
– Jag har aldrig sett norrsken förut. Alla andra har ju gjort det, så jag har haft noja på det där med norrsken. Det verkar ju ha synts i hela Sverige den senaste tiden, ända ner i Skåne tydligen. Men nu var det dags även för mig, säger Ylva.
– Så här tidigt också, det brukar ju vara på nätterna, fortsätter hon.
Ylva tar en ny titt utanför huset medan vi pratar.
– Det är ordentligt rött bort över skogen nu också. Det ska vara lite extra originellt tydligen, sa de på tv:n.
På SMHI:s hemsida beskriver man på följande sätt hur norrsken uppstår:
"Polarsken uppstår när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på cirka 100-400 km höjd. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet. De laddade partiklarna bromsas upp och förlorar rörelseenergi till främst syre- och kväveatomer i översta delen av atmosfären. Syre- och kväveatomerna omvandlar sedan denna energi till synligt ljus."
Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid dessa tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.
– Det är egentligen inte direkt ovanligt. Det är förstås vanligast i norra Sverige, norra Norrland, men även i södra Sverige syns det då och då, säger Lars Nilsson, vakthavande metorolog på SMHI.
Han fortsätter:
– Vi har haft norrsken av och till här senaste veckorna. Jag tror det har synts längre ner i Europa också. Så att det syns här nu skulle jag inte kvalificera som något ovanligt. Men det är ju väldigt vackert att se på.
Har du också bilder på norrskenet? Mejla gärna på: tipsa@corren.se eller tipsa@mvt.se