Forskare: Regionerna måste följa de muterade virusen

De muterade virusen från England och Sydafrika sprider sig. Nu gäller det att Östergötland liksom andra regioner riggar en labbverksamhet för att bidra till kliniska studier där målet är att se nyttan med vaccinen och kartlägga spridningen av de nya virusvarianterna.

Lennart Svensson är professor i molekylär virologi vid Linköpings Universitet och sitter med som rådgivande expert i regeringens coronavaccingrupp.

Lennart Svensson är professor i molekylär virologi vid Linköpings Universitet och sitter med som rådgivande expert i regeringens coronavaccingrupp.

Foto: Ulrik Svedin/LiU

Östergötland2021-02-09 10:27

Budskapet kommer från professorn och virologen Lennart Svensson, professor vid Linköpings universitet och som sitter med som expert i regeringens coronavaccingrupp som leds av vaccinsamordnaren Rickard Bergström.

Den nya brittiska virusvarianten syns på alltfler håll i Sverige och tar den över kan smittspridningen ta ny fart. Folkhälsomyndighetens värsta scenario är en tredje våg, större än den andra.  

Men att virus muterar är inget som förvånar virologer, däribland Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet och som även har en tjänst på Karolinska Institutet.

– Det är virusets sätt att överleva och anpassa sig till en ny värd.

Virologernas fokus ligger på något helt annat. Återigen har antikroppar fått en viktig betydelse.

– Nu handlar det inte om att se om vi har haft infektionen eller inte. Nu är det viktigt att se om de antikroppar vi fick av en infektion i september, oktober, november kan döda de här muterade virusvarianterna. Det är en jätteviktig fråga som man ska titta på ordentligt i Sverige. Och frågan är också om det immunsvar man får av vaccinet kan avdöda de muterade virusen från England och framför allt från Sydafrika.

undefined
I Sverige bygger man upp system i labbmiljö för att följa de muterade virusen vilket är viktigt för att se nyttan med coronavaccinen.

Detta följs även runtom i världen och Lennart Svensson berättar att studier som från Israel och England och många andra länder visar att vaccinen fungerar bra mot de engelska virusvarianterna. Den sydafrikanska har inte hunnit sprida sig utanför landet så mycket och därför finns heller inte mycket studier på den varianten ännu. Däremot förefaller den vara mer smittsam än den engelska men fler studier behövs för att bekräfta detta, enligt Lennart Svensson.

– Den har lite andra mutationer. Det finns inget som säger att det är mer dödligt men man måste hålla ögonen på den. För om den tar över så måste vaccinbolagen mycket troligt börja justera sina vacciner. Och två av vaccinbolagen kan göra det väldigt fort, det är Pfizer och Moderna. De har säkert redan i dag vaccinkandidater för de här nya muterade virusvarianterna. 

Hur ska man hålla ögonen på det här på bästa sätt?

– Det är minst två övervakningar som vi måste beakta.Genom att ta blodprov på de som är vaccinerade så kan man i labb undersöka om de antikroppar de har kan döda de muterade virusvarianterna. De tester finns och används redan nationellt och på universitetet.

Han är en av dem som nu tittar på just detta. Genom sin tjänst på Karolinska institutet har han tillsammans flera forskarkollegor inlett studier för att se nyttan med vaccinen. 

undefined
Antikroppar från genomgångna covidinfektioner studeras just nu för att se om de kan vinna över det muterade viruset.

Ett första steg är att studera antikroppar som uppstått naturligt. I labbmiljö odlas det muterade viruset från England och genom ett samarbete med infektionsklinikerna i Norrköping och Jönköping får de tillgång till blodprover på personer som har genomgått covidinfektion på naturligt sätt.

– Vi tittar sedan på om deras immunitet ger skydd mot coronaviruset från England, det som nu kallas det muterade viruset, med de tester som finns för detta. Det är högprioriterat. Vi testar om de har kapacitet att avdöda det muterade viruset. Det kommer förstås kunna ge svar på om immuniteten är bra och hur länge den finns kvar.

En annan pusselbit i detta arbete kommer just ur vaccinationsarbetet. Men då krävs det ett nära samarbete med regionerna, påpekar Lennart Svensson. Genom att ta blodprov från personer som har vaccinerats kan man göra motsvarande studier för att se om vaccinet vinner över det muterade coronaviruset.

– Tänk om vaccinet inducerar ett immunsvar som kan avdöda det här muterade viruset. Det vore fantastiskt!

– Det görs på vissa håll redan, däribland Stockholm och Göteborg, men måste göras på flera ställen. Man måste ha en övervakning på vad som händer. Skulle det vara så att vaccinationen inte ger ett immunskydd som kan döda viruset så måste vaccinbolagen ändra sin strategi.

Vad krävs av regionerna framöver?

– Hela landet måste vara aktivt. Smittspridningen ser olika ut på olika ställen. Säg att Uppsala är duktiga på det här men inte har så mycket smittspridning av den muterade formen, då upptäcker de ju inte det även om det skulle finnas mycket av den i Skåne. Vi måste veta i vilken omfattning vi har de här muterade varianterna i Sverige, för om vi inte vet det kommer vi inte veta om vaccinen fungerar fullt ut.

De muterade virusen

Den 2 februari hade 2 220 prov som var positiva för covid-19 analyserats för den brittiska virusvarianten, enligt Folkhälsomyndigheten. I cirka 250 av proverna återfanns den muterade varianten, vilket motsvarar närmare 11 procent.

Tisdagen 9 februari fanns 37 konstaterade fall av den brittiska virusvarianten i Östergötland.

Sex fall av den sydafrikanska varianten har bekräftats i Sverige genom sekvensering, alla fallen är kopplade till resande från Sydafrika. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!