Liu-forskare till klimatmötet i Madrid

Två av de Svenska forskare som åker till Madrid forskar om internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet.

Mathias Fridahl, universitetslektor, forskar just nu på "sociala och politiska förutsättningar för negativa utsläpp".

Mathias Fridahl, universitetslektor, forskar just nu på "sociala och politiska förutsättningar för negativa utsläpp".

Foto: Privat

Östergötland2019-12-02 06:00

När FN:s årliga klimatkonferens, COP25, i Madrid drar igång den 2 december följer två forskare, Björn-Ola Linnér och Mathias Fridahl från Linköpings universitet, förhandlingarna från första parkett.

Professor Björn-Ola Linnér, som forskar om internationell klimatpolitik och hållbar utveckling, leder ett forskningsprogram som handlar om hur geopolitiken skapar förutsättningar för att nå klimatmålen och målen för hållbar utveckling. 

– När till exempel Bolsonaro, presidenten i Brasilien, vill dra ner på sina klimatlöften för att skydda Brasiliens intressen, menar han, så får det direkt stora följdverkningar. Inte bara för klimatmålen utan för internationellt samarbete,  Björn-Ola Linnér.

Hans kollega, universitetslektor Mathias Fridahl forskar om internationell klimatpolitik. Just nu forskar han på "sociala och politiska förutsättningar för negativa utsläpp", eller minusutsläpp som det kallas i Sverige. 

–  Det handlar om hur man kan få bort koldioxid ur atmosfären som vi har släppt ut tidigare eller som vi släpper ut just nu. Vilket blir mer och mer nödvändigt för att nå både Svenska och internationella målsättningar.

Under COP25 träffas politiker, företagsledare, fackföreningsrepresentanter och forskare i vad Björn-Ola kallar "ett klimatets Kiviks marknad".

– Vi kommer bland annat göra en del intervjuer där för vår forskning. Den här gången kommer vi att ha fokus på vad som händer i näringslivet och hur de ser på sin roll. Då kan vi få röster från hela världen på ett ganska effektivt sätt, säger professor Björn-Ola Linnér som forskar om internationell klimatpolitik och hållbar utveckling.

Medan Björn-Ola tar tåget till mötet i Madrid tar hans kollega Mathias Fridahl flyget. Han tar på sig skämsmössan, men tycker målet är värt resan.

– Jag jobbar ganska mycket med att vad som sker på förhandlingarna genom olika bloggposter och i media. Jag är med på mötena och sitter med kontaktgrupperna och kan grotta ner mig i detaljerna för att sedan försöka förmedla dem på ett begripligt sätt, säger Mathias Fridahl.

Men Mathias kommer också fortsätta genomföra en enkätstudie som de började med redan 2007.

– Vi har samlat in närmare 12000 svar och följer olika frågor för att förstå hur prioriteringarna i klimatförhandlingarna skiftar över tid och var man kan se potentiella konflikter som man kanske behöver bädda för att lösa. 

Professor Björn-Ola Linnér, forskar om internationell klimatpolitik och hållbar utveckling, leder ett forskningsprogram som handlar om hur geopolitiken skapar förutsättningar för att nå klimatmålen.
Professor Björn-Ola Linnér, forskar om internationell klimatpolitik och hållbar utveckling, leder ett forskningsprogram som handlar om hur geopolitiken skapar förutsättningar för att nå klimatmålen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!