Under höstterminen har universitetet stegvis förflyttat verksamheten tillbaka till campus. Anledningen är Folkhälsomyndighetens och regeringens rekommendation om att distansundervisning skulle upphävas från och med 15 juni.
En av LiU:s främsta prioriteringar har varit att nya studenter ska få sin undervisning på plats i så stor utsträckning som möjligt.
– Den prioriteringen gäller terminen ut. Det är viktigt för att etablera studievana och få känna att man är del i ett socialt sammanhang på sin studieort, säger Joakim Nejdeby, stabschef för universitetets krisledningsgrupp.
Andra exempel är att majoriteten av medarbetare under hösten har arbetat växelvis på plats vid campus, fler tjänsteresor inrikes har tillåtits och examinationer som är olämpliga att genomföras på distans har skrivits på campus.
Samtidigt har restriktioner, som fysisk distansering, för att förhindra smitta fortfarande gällt. Universiteten har även haft som riktmärke att lokalerna inte ska utnyttjas till mer än cirka 50 procent.
På hemsidan får man intrycket att även studenter som studerat ett antal terminer ska få mer campusförlagd undervisning framöver.
– När vi pratar med våra studenter uttrycker de vikten av att få vara på plats, då och då – oavsett om man är ny på universitetet eller inte. Därför har vi diskuterat möjliga lösningar i vår. Vi ska försöka växla mellan vilka som kan vara på plats.
– Vi försöker få fler som är på plats då och då på campus, men vi ökar inte närvaron totalt sett. Lokalerna begränsar oss.
Det låter som en organisatorisk utmaning att ha koll på hur många som befinner sig på campus!
– Ja, vår lokal-och schemaläggningsenhet gör stordåd och försöker pussla ihop ett schema som är så bra som möjligt för helheten.
Regionen menar att smittspridningen är inne i en "andra våg". Hur motiverar ni att ni vill se mer verksamhet vid campus?
– Nej, vi kommer inte att öka närvaron på campus ytterligare. Hade du frågat mig i början september hade jag hoppats att vi skulle ha 100 procent närvaro i januari. Men det ser vi inte framför oss nu.
Den regionala smittutvecklingen spelar roll för er planering?
– Absolut. Vi har ett nära samarbete med den regionala smittskyddsenheten. Jag kom från ett möte med dem nyss. Blir det stor smittspridning i Östergötland är vi beredda att fatta beslut om fullt distansläge igen om det krävs.
– Det är hela tiden en balansgång mellan att hålla vår verksamhet igång och samtidigt försöka bidra till att smittspridningen hålls på en så låg nivå som möjligt.
Att hålla avstånd i lektionsalar är en sak. Hur ser det ut på övriga campus?
– Vår oro är just kring de här öppna ytorna, där studenter sitter tätt eller trängs i microkön. Där har vi jobbat med information, ommöblering och tejp på golvet.
Samtidigt menar Joakim Nejdeby att många av studenterna umgås i små grupper där de tillbringar hela dagen och kvällen ihop.
– När man flyttar hemifrån blir man ofta som en "minifamilj" som gör det mesta ihop. Det får vi nog acceptera, precis som att privatfamiljer umgås. Det viktiga är att se till att grupperna inte blandas.
I mitten av november ska universitetet och krisledningen fatta ett nytt beslut om hur vårterminen ska bedrivas på universitetet.