Det var färre konkurser i länet under 2019 jämfört med 2018. Preliminärt gick 182 företag i konkurs i Östergötland under förra året. 2018 stannade siffran på 188. Det visar siffror i kreditrapporten.se som drivs av kreditupplysningsföretaget Syna. Bolaget hämtar bland annat sina uppgifter från domstolar och Kronofogden.
Årets största konkurs står Linköpingsföretaget Zenterio AB för när det gick i konkurs 15 juli förra året. Bolaget hade 97 anställda och en omsättning på 236 miljoner kronor. I svallvågorna av det bolagets konkurs gick också dotterbolaget Zenterio Services AB i konkurs. Ett bolag med 45 anställda och en omsättning på 58 miljoner kronor. Bolaget Zenterio grundades 2002 och satsade på operativsystem för digitala tv-boxar. Ett tag var bolaget värderat till en miljard kronor. Den avgörande orsaken till konkursen var förlusten av tyska storkunden Deutsche telekom.
Senare under hösten stod det klart att bolagets tillgångar köpts upp av det brittiska mjukvarubolaget Oregan networks som bildat en svensk enhet, Oregan networks AB. Bolaget sa sig redo att ta över både kunder och personal från Zenterio. Verksamheten skulle också drivas i Zenterios gamla lokaler i Mjärdevi.
Flera stora konkurser inom byggbranschen har tillkännagivits under 2019. Norrköpingsbolaget ByggLigan med 95 anställda kastade in handduken 8 november. Bolaget hade en omsättning på 91 miljoner kronor. Ett annat stort byggbolag i Norrköping drabbades också av konkurs. Almroth Bygg med 36 anställda och en omsättning på nästan 142 miljoner kronor gick i konkurs i maj i år. Bygg & Miljöteknik Sweden AB i Valdemarsvik var ett tredje företag. Där fanns enligt siffrorna från Kreditrapporten 32 anställda. Bolaget hade en omsättning på nästan 30 miljoner kronor när bolaget gick i konkurs i april i år.
– Det korta svaret är vikande orderingång. Nyproduktionen av bostäder minskade kraftigt under 2018. Det ledde till en ökad konkurrens inom vårt verksamhetsområde ROT. Priserna sjönk med minskad lönsamhet som följd. Ofta var priserna på sådan nivå att det var svårt att se hur dessa projekt kunde drivas utan förlust. Antalet objekt att räkna på blev också färre under 2018 och 2019, säger Göran Hargestam som grundade Bygg & Miljöteknik Sweden AB.
I avdelningen stora konkurser när det gäller antalet personer som blir av med sina jobb finns Ödeshögs Mekaniska med sina 60 anställda och en omsättning på knappt 85 miljoner kronor och Arbetsfabriken i Norrköping med 45 anställda och en omsättning på 41 miljoner kronor.
Gustav Gyllensten var vd och grundare av Arbetsfabriken. Arbetsfabriken hjälpte bland annat nyanlända svenskar att komma ut i arbetslivet genom coachning och rekrytering, Han säger så här om konkursen:
– Mycket berodde på att marknaden som vi jobbar med regleras av politiken. Politiken har minst sagt varit rörig det senaste året och direktiven likaså ner till myndigheterna. Besparingar på Arbetsförmedlingen har märkts även rejält hos de privata aktörerna och fler än vi har fått kastat in handduken och troligtvis lär fler privata företag göra samma sak under året. Branschen blöder och det rejält. Att vara leverantör till en av Sveriges största myndighet är inte lätt. Avtalen är tuffa och mycket ska uppfyllas, vilket är bra, men garantierna för underleverantörerna är noll, säger Gustav Gyllensten.