LISTA: Tio minnesvärda kvinnliga pionjärer

Elsa Brändström, Ellen Key och Heliga Birgitta i all ära. Men det finns många fler östgötska kvinnor genom historien som förtjänar uppmärksamhet.

Äventyraren Eva Dickson i Paris 1933 efter sin färd genom Sahara med bil. Hon var även en av de första kvinnorna i Sverige som tog flygcertifikat.

Äventyraren Eva Dickson i Paris 1933 efter sin färd genom Sahara med bil. Hon var även en av de första kvinnorna i Sverige som tog flygcertifikat.

Foto: AP / TT /

Östergötland2021-03-08 16:00

Svenskt kvinnobiografiskt lexikon är en guldgruva för alla som vill veta mer om kvinnorna som format Sverige. Här är ett axplock av några av dem med anknytning till vårt område.

Charlotta Berger 1784—1852  

Författare och diktare, född i Linköping. Hennes mest kända verk är ”Korset på Idas grav”, som ska vara det i särklass mest tryckta svenska skillingtrycket. Visan blev så populär att namnet Ida kom med i almanackan.  En staty av Charlotta Berger finns i Ridderstads minnespark i Berga.

Eva Dickson 1905–1938 

Äventyrare, rallyförare och pilot. Bodde som barn på Ljungs slott. Hon tog flygcertifikat 1932 som den tredje svenska kvinnan någonsin och var den första att korsa Sahara med bil. Eva Dickson dog endast 33 år gammal i en bilolycka utanför Bagdad på väg till England under en kappkörning.

Honorine Hermelin 1886—1977 

Lärare och kvinnosakskvinna, född i Ekebyborna, Motala. Hon var rektor för Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad i nästan 30 år. Honorine Hermelin var en omvittnat god pedagog och ingick även i den inflytelserika och frisinnat radikala Fogelstadgruppen med bland andra Elin Wägner.

Sophia Isberg 1819—1875

Träkonstnär, även känd som Jungfru Isberg.  Redan som 11-åring kunde hon tälja träleksaker och snart var hon skicklig nog att kunna försörja sig som träsnidare. Hon deltog i världsutställningen i Paris 1855 och prisades på Londonutställningen 1862. Trots erbjudande från Konstakademin i Stockholm lämnade hon aldrig Motala.

Maria Jansson (Kisa-Mor) 1788—1842  

Sveriges mest kända läkekvinna under 1800-talet. I en aldrig sinande ström sökte sig sjuka från hela Sverige till hennes mottagning på Kisa Gästgivaregård. Särskilt känd blev hon för sina sårbehandlingar och giktdekokter. Dog själv i slaganfall och lämnade efter sig en stor förmögenhet.

Johanna Peterson 1807—1899 

Entreprenör, affärskvinna och pionjär från Ödeshög som räknas som Sveriges första handelskvinna. Hon såg till att byn Ödeshög transformerades till en liten stad genom att stenlägga centrumgatan och införa torgdagar. Till hennes minne anordnas årligen Johanna marken och priset Årets Johanna delas ut till en framstående kvinna.

Amalia Planck 1834—1908 

Skolad musiklärare som 1864 startade Musikaliska Sällskapet i Linköping och ledde dess kör under många år. Men hon grundade också en soppkokningsanstalt för stadens fattiga och drev en korvfabrik. Hennes "Doktorinnan Plancks korv" blev en efterfrågad vara i Stockholms charkuteriaffärer.

Anna Sparre 1906—1993

Författare till trettiotal böcker. Anna Sparre vann en stor publik med sina historiska kärleksromaner där olika kvinnoöden står i centrum. Men hon skrev också om livet i hembygden bland annat i den självbiografiska "...men sjön är densamma", som handlar om hennes uppväxt på Adelsnäs i Åtvidaberg.

Maria Tesch 1850—1936  

Framgångsrik porträttfotograf verksam i Linköping runt förra sekelskiftet. Maria Tesch hade sin fotoateljé på Nygatan och var en känd person i staden. Det sägs att hon brukade ropa ”se glad ut – tänk på den som ska ha't” till sina kunder i fotograferingsögonblicket.

Ulla Ericson Åström 1922—2002

Textilkonstnär och formgivare, född och uppvuxen i Mjölby. Hon var en av 1900-talets stora mönsterskapare av tryckta tyger. Ulla Ericson Åström gjorde flera mönster för Stockholms Bomullsspinneri AB (Stobo) som blivit moderna klassiker, däribland Robin Hood, Eklöv och Änder.

SKBL

I Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL) samlas levnadsteckningar och biografisk information om 1 000 kvinnor i Sverige, från medeltid till nutid.

Sedan 2018 ingår databasen i KvinnSam – nationellt bibliotek för genusforskning vid Göteborgs universitet.

Webbadress: skbl.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!