Den totala kostnaden för kommunpolitiken i Linköpings kommun blev förra året 87 680 000 kronor. En stor summa pengar och mest av de östgötska kommunerna förra året. Inte så konstigt kanske då Linköping är den största kommunen vilket också gör den personliga kostnaden desto mindre. När kommunens 152 966 invånare delar på summan blir det överkomliga 573 kronor var, minst i länet.
Linköping hamnar på en 32:a plats totalt i landet över billigast politiska system per person och år. Först på listan hamnar Malmö (375 kronor) och sist Sorsele (2052 kronor).
Dyrast i länet har invånarna i Kinda kommun. Där får varje invånare betala 1334 kronor per år för det politiska arbetet. Mer än dubbelt så mycket som i de fyra billigaste: Linköping, Norrköping, Mjölby och Motala.
– Det finns stordriftsfördelar med politik. I kommunallagen regleras antalet ledamöter i fullmäktige och obligatoriska funktioner. Detta innebär att mindre kommuner generellt sett har högre kostnader per invånare, säger Annika Wallenskog, analyschef på Sveriges kommuner och landsting (SKL) till Nyhetsbyrån Siren.
Annika Wallenskog tar upp en rad andra faktorer som spelar in. Om kommunen har en egen fullmäktigesal , huruvida revision köps in eller inte, behov av överförmyndare eller gode män och om förvaltningschefernas löner räknas som politiska kostnader.
– Det är bra att kommunerna jämför kostnaderna med varandra, men just när det gäller kostnader för politik beror mycket på hur kommunerna väljer att organisera sig, säger hon.
Siffrorna kommer ifrån Statistiska centralbyrån och har sammanställts av nyhetsbyrån Siren.