I ett utskick från Lunds universitet tipsar Kalev Kuklane, docent i termisk miljö vid Lunds Tekniska Högskola, om hur du bäst klär dig för att klara den tropiska hettan som just nu råder i Östergötland.
Bär löst sittande kläder - på så sätt ventileras den eventuella svett som bildats snabbare och du håller dig svalare.
Välj den vita stassen framför den svarta - skillnaden är visserligen liten, men i det långa loppet är det bättre att välja vita kläder då de reflekterar solljuset på ett sätt som svarta kläder inte gör. Dock spelar slätheten och texturen på plaggen roll.
Damma av hatten - en bredbrättad hatt skyddar huvud och axlar som annars lätt blir utsatta för det starka solljuset. För mycket solljus kan göra att hjärnan blir för varm, vilket i sin tur kan leda till värmeslag. Glöm dessutom inte att sätta hatt på de små, barn är extra känsliga. Detta gäller särskilt spädbarn som inte har utvecklat full svettningskapacitet.
Bomull är grejen - även om vissa syntetmaterial påstås "andas" är ändå bomull en god idé. I alla fall för dem som jobbar hårt utomhus. Bomull bevarar nämligen fukten och låter den avdunsta sakta, någonting som ger en kylande effekt och passar de som jobbar utomhus. Särskilt skogsvaktare eller vägarbetare kan se en fördel i att använda det materialet.
Syntet funkar också - vill en undvika den där klibbande känslan kan syntetmaterial som "andas" vara bättre än bomull. Dock är det viktigt att komma ihåg att dricka ordentligt om en använder kläder med tyg som transporterar bort fukten från huden.
Drick mer! - även om det känns som att törsten är släckt behöver det inte betyda att du mött ditt vätskebehov. Eftersom fukten avdunstar mer direkt i varmt klimat är det svårare att avgöra hur stort ditt vätskebehov är. För att ge ett exempel; de som jobbar med tungt arbete utomhus kan en varm dag svettas upp till 6 liter.
Salta inte maten - äter du mat regelbundet utan att göra några större ansträngningar räcker det gott med det salt som redan finns i maten. Är du däremot ute och motionerar eller tränar kan det vara en god idé att få i sig någon form av salttillskott. Mineralvatten som är extra salt kan vara ett bra alternativ.
Acklimatisera dig i bastun - det tar oftast 7-9 dagar innan kroppen vänjer sig vid ett varmare klimat. Därför kan det vara en god idé att hoppa in i bastun några dagar innan utlandsresan för att förbereda kroppen. Har du ingen bastu kan du motionera varmt eller gå omkring med extra mycket kläder inomhus.
Häng upp kylda lakan - om du får svårt att sova under de varma nätterna är ett tips att flytta ner i källaren. Har du ingen källare kan du göra som de gör i Indien; häng upp våta lakan i rummet och öppna fönstret. På så sätt avdunstar fukten och kyler ner luften.