Så bra är kommunerna på klimatanpassning

Översvämningar, skred och bränder – klimatförändringarna medför många risker. Norrköping och Linköping är två av landets bäst förberedda kommuner, enligt en enkät.

Översvämningar väntas bli allt vanligare som en följd av klimatförändringar. På bilden Järnvägsgatan i Linköping efter ett skyfall 13 juni 2018.

Översvämningar väntas bli allt vanligare som en följd av klimatförändringar. På bilden Järnvägsgatan i Linköping efter ett skyfall 13 juni 2018.

Foto: Pelle Johansson

Östergötland2021-06-17 15:00

IVL Svenska miljöinstitutet och branschorganisationen Svensk försäkring undersöker vartannat år hur det går för kommunerna med deras klimatanpassningsarbete.

Det handlar alltså inte om åtgärder för att bromsa klimatförändringarna – som till exempel att släppa ut mindre koldioxid – utan om att hantera och förebygga de skadliga verkningarna av den. Det handlar bland annat om ökad nederbörd, översvämningar, stigande havsnivåer, förändrade flöden i sjöar och vattendrag, högre temperaturer, ras, skred och erosion.

Regeringen har gett kommunerna i uppdrag att senast 2026 analysera de faror som finns och utefter dessa göra en klimatanpassningsplan.

Kommunerna har kommit olika långt i det arbetet, visar svaren på enkäten. IVL Svenska Miljöinstitutet ger Lomma 32,5 av maximala 33 poäng, medan kommuner som Grums, Nordmaling och Åsele inte har fått en enda poäng.

Norrköping är enligt rapporten näst bäst i landet på klimatanpassning med 32 poäng. Linköping kommer på 11:e plats med 30,5 poäng, Mjölby på 65:e med 19 poäng, Åtvidaberg på 87:e med 15 poäng och Kinda på 114:e med 12 poäng.

Övriga åtta östgötakommuner har inte besvarat enkäten. I riket som helhet svarade 180 av 290 kommuner.

89 procent av landets kommuner rapporterar att de redan i dagsläget har påverkats av klimatförändringar, men bara ungefär 40 procent av dem har avsatt pengar och personalresurser för att arbeta med frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!