Löparstjärnans pärlor längs Östgötaleden

Upplev vackra Östgötaleden i sommar! Terräng- och långdistanslöparen Lisa Ring har sprungit och vandrat alla 150 mil. Här ger hon sina bästa tips.

Att utforska Östgötaledens alla 150 mil har gett elitidrottaren Lisa Ring svar på varför löpningen är så viktig för henne."Jag vill inte vara vältränad för att vinna lopp, utan för att känna mig ostoppbar ute. Jag vill leva mitt bästa liv – och det är genom rörelse i naturen", säger hon.

Att utforska Östgötaledens alla 150 mil har gett elitidrottaren Lisa Ring svar på varför löpningen är så viktig för henne."Jag vill inte vara vältränad för att vinna lopp, utan för att känna mig ostoppbar ute. Jag vill leva mitt bästa liv – och det är genom rörelse i naturen", säger hon.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2022-06-21 11:00

Gröna mossar, vidsträckt eklandskap, dramatiska stup, mjuka bergsknallar, böljande slätter och vacker skärgård. 

Östgötaleden – märkt med sin karakteristiska orangea färg – tar såväl turister som hemestrare på nya äventyr.

Det kan Linköpingsbon Lisa Ring intyga. Hon är mest känd som terräng- och långdistanslöpare, men kan även titulera sig expert på Östgötaleden. Få har, precis som hon, sprungit och vandrat ledens alla 150 mil. Upplevelserna blev i våras till boken "Lisas leende äventyr på Östgötaleden".

– Jag blev aldrig elitidrottare för att bli känd eller vara bäst. Att uppleva naturen och friheten är det som driver mig.

undefined
Vi ses vid Malfors sluss i Ljungsbro. Lisa Ring förknippar platsen med den gången då hon bestämde sig för att springa mellan familjens sommarställen i Bestorp och Borensberg. När hon sprang genom Ljungsbro stötte hon ihop med några löparvänner som följde henne en bit. "Sträckan var ett stort träningsmål och jag minns att jag hade så bra flow här längs kanalen".

Idén om att ta sig igenom samtliga sträckor på Östgötaleden fick hon 2016 när hon sprang 40 kilometer på leden mellan Kisa och Rimforsa. Att utforska leden utvecklade Lisa på ett personligt plan – men även som idrottskvinna.

– Jag minns när jag skulle springa leden mellan Mossebo och Mjölby, på typ 56 kilometer. Det var vinter och utan leden hade jag nog inte sprungit ända till Mjölby. Men man kan ju inte sluta mitt på en led, utan då kopplas tävlingshjärnan på och man vill fullfölja.

Östgötaleden har alltid funnits nära Lisa. På leden precis utanför radhuset i Valla lärde hon sig gå. Vid sommarstugan i Bestorp och morfars hus vid kanalen i Borensberg följde hon nyfiket den orangea märkningen och fann kärleken till löpningen. När vi ses är hon i full färd med att buda på ett hus i Godegård. Gissa vad som finns ett stenkast därifrån?

– Jag kan inte bo utan närhet till leden!

undefined
Efter att ha vandrat och sprungit Östgötaledens 150 mil skrev Lisa Ring en bok med sina bästa tips som gavs ut våren 2022.

Lisas bästa tips till de som vill utforska Östgötaleden i sommar:

1. För den som vill strosa i lugn takt

– Då vill jag tipsa om Ycke urskog!

De äldsta tallarna i Ycke naturreservat grodde redan under sent 1500-tal. Östgötaleden mellan Ulrika och Malexander passerar genom reservatet. Här finns även en urskogsslinga på 600 meter som är markerad med blå reservatsstjärnor på orange botten. Slingan tar dig runt i en av de sista riktigt gamla skogarna som finns kvar i Östergötland.

– Här finns mycket att titta på och njuta av, säger Lisa.

undefined
Östgötaleden är utmärkt med orangea stolpar och pilar. Hur väl markeringen syns skiljer sig från sträcka till sträcka. "Det kunde vara bättre på vissa ställen. Jag har sprungit vilse några gånger", säger Lisa Ring.

2. För den som vill ha ett tufft träningspass

Vill man springa snabbt och pressa tider föredrar Lisa det platta landskapet längs Östgötaleden i Tinnerö i Linköping och längs hela Göta kanal. Även rundslingan på 10 kilometer i Västanvik i Motala är bra. Leden följer mestadels stigar längs Vätterns strand, med många chanser till bad efter ett svettigt träningspass.

undefined
Rundslingan i Västanvik är en av Lisas favoriter. Leden som är 10 km lång följer mestadels stigar längs Vätterns strand, bland gamla tallar med fantastiska utblickar över Vättern.

Vill man ha det än mer skitigt och mer tuff terräng tipsar Lisa om Östgötaleden vid Torrö.

– Eller så kör man utmaningen att ta sig runt Rängen på en dag. Det är 45 kilometer. Man kan varva mellan att springa och gå. Se till att utnyttja backarna och ta i lite extra uppför dem.

undefined
Vill man ha ett rejält, skitigt och tufft terrängpass tipsar Lisa Ring om Östgötaleden vid Torrö.

3. För den som vill fika på en fin plats

– Klevberget i Rimforsa!

Kommer man med bil kan man parkera vid Hallstad ängar naturreservat, för att sedan följa leden till Klevberget som bara ligger 400 meter därifrån. Leden tar dig upp på toppen på berget som ligger cirka 50 meter över sjön Järnlunden. Leden går genom hela reservatet och om du vill kan du fortsätta österut i en cirka 3 kilometer lång rundslinga som även tar dig genom Borgarmons naturreservat och tillbaka till Hallstad ängar. 

undefined
Klevberget i Rimforsa är en av Lisas favoritplatser att fika på.

– Vill man fika mer i avskildhet rekommenderar jag hela Östgötaleden vid Sommen. Där är det mycket färre människor. Blåvik, till exempel.

Östgötaleden

Östgötaleden är en 150 mil lång vandringsled. Det finns över 100 etapper av olika karaktär och svårighetsgrad.

Använd Östgötaledens hemsida och digitala karta för att planera vandringen. Kartan innehåller texter och bilder som visar sträckornas karaktär och information om startpunkter och faciliteter som rastplatser, vindskydd och toaletter etcetera.

Region Östergötland är huvudman för leden och driver utvecklingen tillsammans med kommunerna som ansvarar för sina sträckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!