Folkhälsomyndigheten uppmanar alla resenärer som har vistats i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) någon gång under de senaste sju dagarna att testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa, helst samma dag, samt att ta ett nytt test efter fem dagar.
Hittills har inga fall av virusvarianten konstaterats i Sverige, men flera fall har konstaterats i Europa, bland annat i Danmark.
Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet, anser att Folkhälsomyndigheten borde vidta mer kraftfulla åtgärder än att bara uppmana resenärer att testa sig.
– Det är anmärkningsvärt att Folkhälsomyndigheten alltid är så reaktiva, att de har så svårt att vara proaktiva och ta höjd för det som kan komma, säger han till Expressen.
Linköpingsprofessorn anser att det ska finnas ett testkrav för alla som reser till Sverige från länder i södra Afrika.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger till TT att myndigheten kommer förhålla sig till omikron på samma sätt som de gjort till tidigare varianter.
– Jag har svårt att se att vi skulle vara tillbaka på ruta ett, däremot så är det möjligt att den immunitet vi byggt upp för den här varianten är något sämre än mot tidigare varianter.
Redaktionen har utan framgång sökt Andreas Wladis för en kommentar.