Det är Hagdahlsakademien som utsett Linköpingskockarna Marcus Andersson och Magnus Ulván till 2016 års Hagdahlskockar. Tillsammans driver de båda Hagdahls kök och Matkultur i Mjärdevi samt Tre Bröder i Ljungsbro.
Grattis! Hur känns det att få utmärkelsen?
– Det känns jättebra. Vi glada och stolta. Det här är ett kvitto på att vårt sätt att tänka kring och jobba med mat är rätt och att vi är uppskattade. Vi brinner för det gastronomiska hantverket.
Vad vinner ni?
– Diplom och äran. Dessutom blir vi ansvariga för årets diplomeringsmiddag på slottet i Linköping den sjätte februari.
Vad är typisk östgötsk matkultur?
– Vi har en otrolig förmån att jobba i Östergötland som är en otroligt rik region, det är som att arbeta i ett skafferi. Här finns stora odlingslandskap och rika skogar.
Är det någon särskild mattrend som råder just nu?
– Just nu är det trendigt att tänka på hållbarhet i köket. Man pratar också om att jobba mycket med så många opåverkade livsmedel som möjligt. Det ska vara rena produkter och inga tillsatser i maten.
Vad är bäst att äta så här års?
– Efter en lång jaktsäsong är det viltkött som gäller.
Vilket är ert bästa tips för hemmakocken?
– Smör, grädde och tid. Välj rätt råvaror. Som sagt, det ska vara så ren och opåverkad mat som möjligt. Tänk på att tillsatser inte bara påverkar smaken utan även strukturen och matupplevelsen i stort.
Vad händer härnäst?
– Vi har precis öppnat vår tredje restaurang Tre Bröder i Ljungsbro där vi serverar svensk husmanskost. Så nu ligger fokus på att ta hand om det vi har och utveckla det.
Fotnot: Samtliga diplom delas ut i Linköping den 6 februari i samband med Hagdahlsdagen. Det sker i Wallenbergssalen, Östergötland museum kl 15.00 dit allmänheten är välkommen. Det är fri entré.