Den 25 april trädde Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad i kraft runt om i Sveriges regioner. 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor, varav 3 400 i Östergötland, omfattas. På måndagen varslade Vårdförbundet om att utöka blockaden ytterligare och dra in 29 kommuner i konflikten – bland annat Linköping och Norrköping.
Heléne Esping är en av Vårdförbundets två lokala konfliktledare i Östergötland. Enligt henne är det 125 medlemmar i Linköping och 205 medlemmar i Norrköping som skulle påverkas av den utökade blockaden. Utöver det finns kommunanställda som omfattas men som inte är medlemmar i fackförbundet.
– Linköping och Norrköping är utvalda i blockaden för att de har flest anställda sjuksköterskor. Sen är det också strategiskt för att det är två kommuner som har möjlighet att påverka i SKR. Vi vill ha tryck i våra frågor för en sänkt veckoarbetstid, säger Heléne Esping.
Finns det problem med övertid även i kommunerna?
– Det gör det faktiskt. I Linköping var det cirka 700 övertidstimmar under 2023 och det är ett fåtal individer som har ett väldigt högt antal. I regionen är det fler anställda med ett högt antal övertidstimmar.
När vi når Frida Andersson, förhandlingschef och biträdande hr-direktör i Linköpings kommun, är varslet om den utökade blockaden fortfarande färskt.
– Tongångarna i den konflikt som varit har tytt på att Vårdförbundet velat utöka sin konflikt men sen är det alltid svårt att veta var det tar vägen. Jag har ganska nyligen fått varslet i min hand så vi håller just nu på att greppa vilka titlar och yrkesgrupper det är som omfattas hos oss. Om man kollar på Vårdförbundets medlemmar i kommunen så är det skolsköterskor, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, sjuksköterskor och distriktssköterskor, säger hon.
Enligt förhandlingschefen är drygt 100 kommunanställda medlemmar i Vårdförbundet och ytterligare cirka 50 anställda har titlar som omfattas av fackförbundets avtalsområde.
Vad kan du säga om blockadens omfattning och påverkan?
– Det här är yrkesgrupper som är våra bristyrken så vi har svårt med kompetensförsörjningen. Vi har jobbat i några år för att få bort hyrsköterskor och istället anställa egna, men det har varit ganska svårt, så det är klart att det här kommer att påverka oss. Vi behöver lägga en plan nu för hur det här kan komma att påverka oss, säger Frida Andersson.
– Det kommer att slå hårt mot vård och omsorg där vi har våra sköraste kunder. Det gäller verkligen för oss att tänka till, fortsätter hon.
Har era kommunanställda mycket övertid?
– Ja, vi har en del övertid men sen har vi lagar och regler att förhålla oss till givetvis. När det är yrkeskategorier som vi har brist på finns det alltid en högre risk för att vi behöver beordra in på övertid. Vi kan så att säga inte gå tomt. Men just nu är det för tidigt att säga hur vi behöver planera för den här blockaden.
Om SKR och Vårdförbundet inte hittar en lösning på konflikten utökas blockaden den 20 maj.
Hur ser du på grunden till blockaden? Finns det en problematik med övertid i Linköpings kommun?
– Det finns som sagt regler och lagar för hur mycket övertid man får jobba. Jag kan inte säga att vi utnyttjar övertiden mer än någon annan kommun, säger Frida Andersson.