– Framför allt kan vi inte svara på frågan eftersom vi då skulle bryta vår överenskommelse med den tidigare medarbetaren, svarar Ulf Lago, biträdande förbundsdirektör för RTÖG.
Den officiella kostnaden för utköpet av Bergling är en miljon kronor.
På frågan om Räddningstjänsten följer Lagen om offentlig anställning (LOA) svarar Ulf Lago att man ”följer alla lagar”.
Det står ju i LOA att arbetsgivare ska besluta om förbud mot otillåtna bisysslor och delge medarbetaren förbudet skriftligt. Men ni har ju ingen sådan handling?
– Jag ska se till att dina frågor landar hos de personer som varit med i diskussionerna, svarar Ulf Lago.
Förbundsdirektör Håkan Dahm är den som undertecknade varslet om uppsägning av Peder Bergling. Dahm deltog i tvisteförhandlingarna och undertecknade utköpet.
Även Håkan Dahm hänvisar till överenskommelsen om att inte kommentera uppgörelsen och säger att han vill leva upp till löftet.
Du har ju redan tidigare gått ut och kommenterat i media trots överenskommelsen, så det är väl inget problem egentligen att fortsätta att kommentera?
– Några saker har kommenterats, andra har absolut inte kommenterats. Det känns inte som att vi behöver fortsätta det.
Ni har hävdat att Peder Bergling bedrev en otillåten bisyssla. Om ni var så säkra på er sak, varför slutade det här med att ni ändå betalade honom, varför drev ni inte ert fall i Arbetsdomstolen istället?
– Det är en fråga som vi inte kommenterar.
Men ni finansierade ju utköpet med skattemedel. Så frågan är ju viktig. Varför gick ni inte till Arbetsdomstolen utan valde att betala?
– Jag har inte något annat svar än det jag har sagt.
Jag tänker att folk tycker det här är konstigt, att man inte kan få svar från ledningen i RTÖG på den här frågan?
– Jag kommenterar inte det, av respekt för oss som organisation och för medarbetaren. Det är samma svar som vi gett och som du kommer höra igen.
Corren har också ställt frågor om RTÖG:s syn på skrivningen i Lagen om offentlig anställning om att arbetsgivare ska informera sig om anställdas bisysslor. Enligt RTÖG gick det inte att besluta om förbud mot Berglings bisyssla eftersom han inte själv hade informerat om den. I lagen står att anställda ska lämna uppgifter om arbetsgivaren frågar efter dem. Förbundsdirektörerna svarar att de inte vill kommentera det heller.