Larmet från länsstyrelsen – det är värre än i våras

Effekterna av coronapandemin är mer omfattande under hösten och samhället påverkas i större utsträckning än i våras. Det anser länsstyrelsen i sin senaste pandemirapport –och varnar för att kriminella kan utnyttja situationen.

Landshövding Carl Fredrik Graf.

Landshövding Carl Fredrik Graf.

Foto: Arkivbild/TT

Östergötland2020-12-01 17:30

Länsstyrelsen sammanställer varje vecka en regional lägesbild för att regeringen och andra myndigheter ska kunna följa utvecklingen. Sammanställningen bygger på rapporter från länets kommuner och andra aktörer i länet.

I den senaste veckorapporten, som färdigställdes på tisdagen, framgår att pandemin i växande grad påverkar länet. Samtliga kommuner i Östergötland anger en påverkan på samhällssektorn i form av en ansträngd bemanningssituation. Kommuner och aktörer i länet är oroliga för att ytterligare påverkan kan uppstå på samhällsviktig verksamhet om smittspridningen inte dämpas. 

– Det är ett skarpare läge nu. I den aktuella lägesbilden tycker vi oss kunna se en större samhällspåverkan och att effekterna bedöms kunna bli mer omfattande än under våren. Pandemin går djupare och bredare, till exempel genom att mer har ställts in under hösten, säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland, i en kommentar. 

Flera aktörer i länet lyfter fram risken för att psykisk ohälsa kan komma att öka. 

– Pandemin påverkar oss alla och situationen gör att många människor känner sig oroliga, ensamma eller rädda, säger Carl Fredrik Graf.

Enligt länsstyrelsen finns det "enstaka oroväckande signaler" från fastighetsbranschen om att den organiserade brottsligheten tar tillfället i akt att utnyttja den nuvarande situationen. Det uppges finnas en risk att företag som befinner sig i en ekonomiskt utsatt situation erbjuds lånepropåer från kriminella gäng.

Svenska kyrkan rapporterar minskade intäkter genom medlemsavgifter som en följd av att människors minskade inkomster. Det har lett till organisationsförändringar med uppsägning av anställda. Intäkter minskar även på regionala stiftsgårdar på grund av avbokningar, vilket lett till permitteringar och uppsägning av anställda.

Svenska kyrkan märker även att den ekonomiska utsattheten hos människor har ökat. Allt fler söker upp kyrkan för ekonomiska bidrag eller stöd till mat. I samarbete med Stadsmissionen delas stora mängder mat ut till utsatta människor varje vecka.

Linköpings universitet uppges ha vidtagit ytterligare åtgärder för att minska trängsel i byggnader där studenter samlats i för stor omfattning. Närvaron av medarbetare på campus är fortsatt mycket låg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!