Enligt uppgifter som redaktionen har fått från en person med insyn i sjukvården finns en frustration bland labbpersonal att inte fler analyser kommer in trots att man riggat systemet sedan en tid tillbaka för att utöka antalet analyser. Laboratoriet som utför alla prover har kapacitet för att utföra 1 000 analyser per dag för hela Östergötland. I dag görs drygt 200 analyser. Det går trögt att få in prover via primärvården, enligt de uppgifter vi har fått. Bilden bekräftas av smittskyddsläkare Britt Åkerlind som arbetar i regionens särskilda sjukvårdsledning.
– På labbet, det vill säga klinisk mikrobiologi som tar emot provet och gör analysen, så är det så. De gör analyser hela tiden men nu ska det kapacitetsmässigt öka.
Från och med tisdag 9 juni ska alla östgötar, inte bara de tidigare prioriterade grupperna, erbjudas provtagning om de uppvisar symptom på covid-19, vilket vi tidigare har berättat om.
Själva provtagningarna kommer att utföras inom primärvården och enligt Britt Åkerlind är samtliga vårdcentraler riggade för att kunna erbjuda test av covid-19. Men det är svårt att uppskatta hur stort behovet blir. Vissa vårdcentraler kan bli mer belastade än andra.
– Det är lättare att beräkna bland vår personal, där vet vi hur många de anställda är och att sjukskrivningstalen ligger på cirka tio procent. Där har vi kunnat göra en uppskattning av hur många som kan behöva provtas. Men ur befolkningen vet vi inte. Vi är en befolkning på 450 000, blir det kö och man inte kommer fram ber vi att man har tålamod. Då kan proverna behöva vänta. Det måste bli rimligt att hantera.
Är du frustrerad över att fler tester inte har kommit igång?
– Nej, den är i igång, sjuka har vi hela tiden kunnat ta prover på och det känner jag mig trygg med.
Men om labbpersonal säger att man ha kapacitet men att inga prover kommer?
– Vi ska heller inte ta prover som vi inte behöver. Har vi inga sjuka inom äldrevården då kommer vi inte provta, men det kan ändra sig med tiden. Den här infektionen kommer att finnas kvar. Och det kan vara så att vi ska ta mer prover på influensa. Vi har utbildat nya provtagare men det är också för framtiden. Sedan är frågan hur stort behovet är liksom sjukligheten. Vi har hela tiden trott att det vi ser i slutenvården är ett tvärsnitt av befolkningen som blir sjukast, kommer vi se det nu kanske.