Klimatforskaren från Linköping: "Man blir beklämd"

Linköpingsforskaren Björn-Ola Linnér ser positiva saker hända i klimatarbetet. Men han är också besviken på hur många svenska politiker vänder kappan efter vinden. "Man blir beklämd", säger han.

Professor Björn-Ola Linnér.

Professor Björn-Ola Linnér.

Foto: David Brohede

Östergötland2022-02-25 20:00

I början på nästa vecka väntas FN:s klimatpanel, IPCC, presentera en ny diger rapport om den senaste forskningen. En av fokuspunkterna är vilken effekt klimatförändringar får på det lokala planet.

– Vilka djur och växter hotas hos oss i Skandinavien, hur slår extremoväder mot Fiji eller torkan i östra Afrika. Det blir massor med sådana exempel, säger Björn-Ola Linnér.

Tror du på lika stor uppmärksamhet som de tidigare rapporterna har fått?

– Runt om i världen kommer den att få stort genomslag, framför allt i de mest sårbara länderna. 

Björn-Ola Linnér tror och hoppas på att rapporten kommer att visa på att länder som Sverige, som inte tillhör de mest utsatta länderna i världen, drabbas indirekt av klimatkrisen.

– Vi kanske inte riskerar extrem torka eller översvämningar på samma sätt som många andra, men vi är väldigt importberoende. Sverige kommer att drabbas av livsmedelspriser som ökar och industrier som får svårt att leverera. Vi är beroende i en global kedja. 

Han fortsätter:

– Ett exempel nu är kaffepriserna som går upp på grund av dåliga skördar i Brasilien. Vi kommer att få se mycket mer av sånt och det kommer att kännas i plånboken för oss konsumenter. 

När vi pratades vid i somras var du försiktigt positiv och sade att det ändå händer mycket bra i klimatarbetet. Har du samma känsla nu?

– På ett sätt är jag det. Även om jag absolut inte var nöjd med allt som hände på toppmötet i Glasgow i november så togs många viktiga steg i rätt riktning. Exempelvis att nya länder gav klimatlöften och att man ska se över dessa varje år så man är på rätt väg fram till 2030. Det var inte bara tomma ord.

Sverige brottas precis som alla länder med sina egna klimatdebatter. Det skenande bensin- och dieselpriset har varit ett aktuellt ämne den senaste tiden – Björn-Ola Linnér kan inte dölja sin besvikelse över hur många av de svenska politikerna agerar i frågan när man vill dra tillbaka styrmedlen.   

– Jag blir beklämd över att se hur snabbt det kan gå att överge den riktning man stakat ut. Jag fattar inte att politikerna inte var bättre rustade att ha en genomtänkt plan för att kompensera åkerinäringen och andra som är beroende av dieselfordon. Vi vet ju att fossila bränslen blir dyrare med en ambitiös klimatpolitik. Frapperande dålig framförhållning, säger Björn-Ola Linnér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!