Vilken version som är den sanna beror på vem som berättar. Saken ska i vart fall utredas: läraren är polisanmäld för misshandel och händelsen har också anmälts till skolinspektionen.
Peter var väldigt upprörd efter det inträffade, och det var först så småningom han lugnade sig så mycket att han kunde berätta vad som hänt för föräldrarna, polisen och sjukvårdspersonalen. Han beskriver att han hade lämnat lektionen för att gå på toaletten. När han var klar och öppnade dörren stod hans lärare utanför. Han råkade knuffa till henne, träffade hennes glasögon och då blev hon arg. Hon knuffade Peter mot toaletten så att vattenbehållaren gick sönder och skar upp ett rejält sår på ryggen.
Enligt Peter var läraren väldigt arg.
Lärarens berättelse, liksom den närvarande kollegans, låter annorlunda. Här är det nioåringen som är arg och våldsam. Pojken vill ha rast, inte spela mattespel, han skriker och smäller i dörrarna och stör hela klassen. Läraren försöker lugna, men pojken rusar ut till toaletten och skriker och smäller i dörren. Läraren får ett slag mot huvudet. Hon tar tag i honom och sätter ner honom på toalettstolen, pojken kastar sig bakåt, smäller i ryggen och toastolen går sönder.
– Föräldrarna och skolan har olika syn på vad som har hänt och versionerna stämmer inte överens, säger Hanna Kindén, jurist på Skolinspektionen.
När Skolinspektionen fick anmälan, togs skyndsamt kontakt med förvaltningschefen i Östgötakommunen.
– Skyndsamt, för att det inträffade lät mycket allvarligt, säger Hanna Kindén. Vi har varit i kontakt med både föräldrarna och kommunen.
När toalettstolen gick sönder skar Peter alltså upp ett sår på ryggen. Skolsköterskan ringde efter Peters föräldrar, och de tog med sig nioåringen till vårdcentralen för att såret skulle bli sytt. Vårdcentralen ansåg att det var bättre att remittera pojken vidare till akuten i Linköping. Han blev inlagd på barnkirurgen. Där sövdes han och det åtta centimeter långa såret syddes med elva stygn.
På sjukhuset dokumenteras alla skador med bilder och föräldrarna fick rådet att polisanmäla läraren.
Peter själv var förstås mycket upprörd. Efter det inträffade var han både rädd och ledsen. Peter har en assistent och får stöd för att han har svårt att hänga med i skolan, men han har aldrig fått någon diagnos.
– Vi utreder om pojken utsatts för kränkande behandling och om han får de stödinsatser och den utbildning han har rätt till efter det inträffade, säger Hanna Kindén. Vi har fått in en redovisning som nu föräldrarna ska få ta del av och yttra sig över. Sedan ska vi ta ställning till om ytterligare utredning krävs.
Fotnot: Peter heter något annat i verkligheten.