Lantbruk pressas av höjda bränslepriser: "Djupt oroade"

Höjda bränslepriser pressar länets bönder. Görs inget för att förbättra situationen för lantbrukarna befarar Jeanette Blackert, ordförande i LRF Östergötland, konkurser. "Vi är djupt oroade", säger hon.

Jeanatte Blackert är ordförande i LRF Östergötland.

Jeanatte Blackert är ordförande i LRF Östergötland.

Foto: Victor Berlin

Östergötland2021-10-13 05:00

Bränslepriserna ligger nu på toppnoteringar. I veckan höjdes priset för 95-oktanig bensin med 20 öre och en liter kostar nu 17,79 kronor på obemannade stationer. Dieselpriset höjs i sin tur med 15 öre och landar på 19.32 öre per liter.

Nu varnar Lantbrukarnas riksförbund (LRF) för att de höjda priserna riskerar att slå mot deras medlemmar.

Jeanette Blackert är ordförande för LRF Östergötland. Hon säger att de är djupt oroade över situationen.

– Vi tål inte sådana här kostnadshöjningar utan att få ökat stöd, säger hon.

Enligt henne är ett av de värsta scenarierna att det kan komma att ske konkurser i jordbruksnäringen.

– Nu brukar inte lantbruk gå i konkurs. Men det finns en risk för ökad belåning och minskad ekonomisk och social hälsa, säger hon.

Från och med årsskiftet spår LRF att situationen ytterligare riskerar att förvärras på grund av reduktionsplikten, alltså det direktiv som säger att bränslet ska blandas ut med förnybara alternativ. Ett exempel på det är det nya E10, som ersatt 95-oktanig bensin. De flesta bensinfordonen går att köra med den nya blandningen. Men vissa, framför allt äldre bilar, behöver istället fortsättningsvis tankas med 98-oktanig bensin.

Behöver ni gå över till 98-oktanig bensin, då maskinerna inte klarar det utblandade bränslet?

– Nej, de flesta maskinerna kör vi på diesel, RME eller HVO. Men i dag är det inte konkurrensmässigt att köra på förnybara bränslen. Den här reduktionsplikten innebär inget för våra maskiner men den driver på kostnadsökningen, säger Jeanette Blackert.

Om kostnaderna ökar för lantbrukarna – hur kommer det då att påverka priserna för konsumenterna?

– Vi styr inte så mycket över det. För att vi ska klara oss ekonomiskt behöver vi få höjda avräkningspriser på kött och mjölk, säger Jeanette Blackert.

Avräkningspriser är enligt henne det som lantbukarna får betalt när de lämnar in det som de har producerat. Priserna för vegetabilier har redan höjts.

Många lantbrukare driver inte bara sina företag på landsbygden utan bor också där. Hur påverkar höjda bränslepriser möjligheten att bo på landet?

– Det är kart att det påverkar i det vardagliga livet. För alla som har långt till arbetet och pendlar innebär det stora prisökningar. Allt blir svårare, säger Jeanette Blackert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!