Det är förbjudet att sprida invasiva främmande arter i Sverige. Ändå ökar spridningen. Som privatperson kan man sprida invasiva arter utan att veta om det, exempelvis genom att slänga växtavfall i naturen eller köra båt genom områden med vattenväxter.
– De arter som orsakar störst problem i länet just nu är jätteloka, lupin, vattenpest och parkslide, säger Åsa Leuhusen, samordnare invasiva främmande landlevande arter hos Länsstyrelsen Östergötland.
Länsstyrelsen arbetar nu intensivt med att bekämpa invasiva främmande arter från statlig och kommunal mark. Dessutom bedrivs en informationskampanj om problemet.
– Risken är att naturliga arter trängs ut, vilket hotar den biologiska mångfalden. I förlängningen är då risken att det inte finns någon föda för pollinatörer som bin och humlor. Störst är hotet mot arter knutna till ängs- och betesmark, säger Åsa Leuhusen.
Vad kan man som privatperson göra?
– Rapportera när man hittar invasiva arter i naturen så att de kan kartläggas. Tvätta båten när den flyttas mellan olika vatten och inte slänga trädgårdsavfall i naturen. För den som har tomtmark är det också viktigt att ta bort invasiva arter från sin trädgård och mark, men då måste man läsa på hur man gör med den specifika arten. Man kan också kontakta Länsstyrelsen eller Naturvårdsverket.
Kommer man att få bort de här arterna?
– Ja, med långsiktigt arbete och allmänhetens hjälp så tror jag att det går.