Länsstyrelsen: Samhällsviktiga personer ska provtas

Region Östergötland och länsstyrelsen ska gemensamt se till att säkra tillgången till provtagningsmaterial för prioriterade verksamheter.


Länsstyrelsen ska se till att samhällsviktiga funktioner kan upprätthållas i Östergötland.

Länsstyrelsen ska se till att samhällsviktiga funktioner kan upprätthållas i Östergötland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2022-01-21 08:19

Den omfattande smittspridningen i länet gör att det finns ett stort behov av provtagning för prioriterade grupper.

För att personer som arbetar inom samhällsviktig verksamhet så snabbt som möjligt ska kunna återgå till arbete säkras tillgången till provtagningsmaterial genom ett samarbete mellan Region Östergötland och länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen stödjer regionen med att bedöma vilka verksamheter och funktioner som är samhällsviktiga och med att distribuera provtagningsmaterial till prioriterade verksamheter och funktioner. 

– Länsstyrelsen gjorde liknande bedömningar under en period runt årsskiftet 2020–2021. Därmed finns redan rutiner och bedömningsstöd på plats. Utifrån rådande läge bedömer vi att det enbart är de mest kritiska samhällsviktiga verksamheterna som behöver prioriteras, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Samhällsviktig verksamhet kan exempelvis handla om drift och underhåll av vatten- och avloppsrening, styrning och felavhjälpning underhåll inom elproduktion, polis och rättsväsende samt räddningstjänst. 

– När länsstyrelsen senast arbetade med att bedöma samhällsviktig verksamhet hade vi kontakt med cirka 20 aktörer i Östergötland som bedömdes som särskilt samhällsviktiga. Ofta handlar det om att provta ett begränsat antal personer för att säkerställa att en samhällsviktig funktion inte behöver stänga, säger Jenny Knuthammar i en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!