– Vår plan var att avveckla vår krishanteringsstab för coronapandemin till 15 mars. Nu har vi fått ett nytt uppdrag att bygga en ny stab för att hantera de konsekvenser som kan bli med anledning av Rysslands invasion av Ukraina, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.
Normalläget hann aldrig infinna sig för Länsstyrelsen som växlar om.
Nu vänds blickarna mot öster och de konsekvenser som kan bli en följd av konflikten i Ukraina.
Utvecklingen kan få långtgående konsekvenser ur ett humanitärt perspektiv. Det gäller också totalförsvaret och vår egen beredskap.
– Händelseutvecklingen som det ser ut nu är oroväckande, säger Jenny Knuthammar.
Den nya krisstaben Länsstyrelsen organiserar ska i första läget fungera fram till 1 september.
– Det är helt händelsestyrt beroende på utvecklingen. Det kommer vara ungefär samma volym på den här staben som pandemistaben. Det är vad vi ska inrikta oss på som blir den stora skillnaden. Mycket handlar om att samverka med länets aktörer. Försvarsmakten och den nationella nivån. Initialt har vi stort fokus på flyktingfrågan, men också energifrågor och jordbruk beroende på länets infrastruktur, säger Jenny Knuthammar.
I händelse av en flyktingström måste myndigheterna kunna säkerställa konsekvenserna för Östergötland. Om det skulle utveckla sig till en ny flyktingvåg måste planen vara satt.
– Just nu är det ett väldigt svårbedömt läge. Men vi tittar på förläggningsmöjligheter, utspisning, skola- barnomsorg, hälsokontroller, vaccinationsfrågan. Men också hur vi ska samverka i händelse av att det blir en flyktingssituation som kan påverka länet, säger Jenny Knuthammar.
Totalförsvaret är både civilt och militärt försvar. Även här är Länsstyrelsens roll att samordna och stödja kommuner och regioner i arbetet, speciellt de mindre kommunerna.
– Det finns en bra grundberedskap. Men i vissa kommuner är det bara en som jobbar med sådana här frågorna.
– Verksamhetsutövare som bedriver samhällsviktig verksamhet behöver se över sina reservrutiner och se till att uthålligheten är tillräcklig för att man i alla lägen kan upprätthålla den mest kritiska verksamheten. Företag och myndigheter bör även se över sitt säkerhetsskydd och sin informationssäkerhet, säger Jenny Knuthammar.