Det är länsstyrelsen som samordnar arbetet med klimatanpassning i länet. Det innebär bland annat att initiera, stödja och följa upp kommunernas klimatanpassningsarbete, analysera hur länet påverkas av klimatförändringen samt ta fram underlag för ökad kunskap och planering.
Länsstyrelsen bevakar att klimatanpassningsperspektivet finns med i kommunernas översiktsplaner, med extra fokus på risker för översvämning, ras, skred och erosion.
– När det gäller områden som planeras nu är vi från länsstyrelsen ganska tuffa, säger Magnus Mateo Edström, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen i Östergötland. Den stora utmaningen är den befintliga bebyggelsen. Vi behöver öka kunskapen om sårbarheten.
Kommunerna har dock alltmer börjat kartlägga vilka områden som är sårbara vid kraftiga, intensiva skyfall och vilka åtgärder som krävs.
– Men det gäller att genomföra dem också och där händer det alldeles för lite. Vi måste fundera på vad det beror på.
Pengar kan vara ett problem. Åtgärderna kan bli oerhört kostsamma, inte minst för en liten kommun. Och det kanske inte är rimligt enligt Magnus Mateo Edström att kommunerna ska stå för hela finansieringen.
– Det är en gigantisk uppgift som kanske staten skulle behöva stötta ännu mer ekonomiskt, säger han.
Grundproblemet som Magnus Mateo Edström ser det är alla hårdgjorda ytor som gör att vattnet vid häftiga skyfall inte har någonstans att ta vägen. Och det är inte bara kommunerna som har ansvar att minska riskerna för översvämningar.
– Där har vi alla ett solidaritetsansvar. Även jag som villaägare kan se till att vattnet från taket kommer ut på gräsmattan i stället för ner i dagvattensystemet, till exempel. Det kan avlasta oerhört mycket.
Han pekar samtidigt på att det finns goda exempel som kommunernas planerare och andra kan hämta inspiration ifrån. Malmö, som drabbades av ett extremt skyfall 2014 som ledde till att flera områden i stan översvämmades, har till exempel tagit fram en skyfallsplan.
– Där arbetar man oerhört intensivt med klimatanpassning. Bland annat har man skapat grönområden vid lågpunkter och skapat multifunktionella ytor på till exempelvis fotbollsplaner, som får funktionen dagvattenmagasin vid häftiga regn. Här i länet har Norrköping kommit längst när det gäller att kartlägga sårbara områden. Kunskapen finns till stor del, nu gäller det bara att få fart på genomförandet också.