Lång väntan för länets cancerpatienter

Cancerpatienter i Östergötland får vänta längre på behandling än cancerpatienter i många andra län.

STOCKHOLM 2011-12-15
Upptäcka prostatacancer. Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna
Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX / Kod 30062
** OUT DN (även arkiv) **

STOCKHOLM 2011-12-15 Upptäcka prostatacancer. Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX / Kod 30062 ** OUT DN (även arkiv) **

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

ÖSTERGÖTLAND2012-11-28 16:00

I rapporten "Väntetider i cancervården -från remiss till diagnos och behandling," har Socialstyrelsen kartlagt väntetiderna för cancervård i landet, år 2011. Rapporten visar att de skiljer sig åt märkbart, beroende på var i landet man bor.

Många cancerpatienter i Östergötland får vänta längre på behandling än i cancerpatienter i andra län, framgår av rapporten.

Diagnos efter 51 dagar

Östergötland har längre väntetider än rikssnittet när det gäller till exempel ändtarmscancer, lungcancer, prostatacancer. Länet har längst väntetider i landet när det gäller njurcancer, även hudcancer. Medianväntetiden i landet att få diagnosen malignt melanom bekräftad (tiden som hälften av patienterna fick vänta från första läkarbesöket tills dess att diagnosen var satt) var förra året 35 dagar. I Östergötland var den 51 dagar.

Oppositionsrådet Mats Johansson (S) kräver i ett pressmeddelande att väntetiderna inom cancersjukvården kortas. "Det har varit märkbart tyst kring rapporten trots de uppseendeväckande resultaten för Östergötlands del," säger han.

Lasse Pettersson (VL), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att han definitivt inte är nöjd. Han hävdar ändå att "många års hårt arbete" med att korta väntetiderna för cancerpatienter i länet "äntligen" börjar ge resultat. Det kommer att märkas när Socialstyrelsen jämför årets väntetider, enligt Lasse Petterson.

Händer mycket

– Klinikerna har inte lyckats få till vårdkedjorna som vi länge krävt av dem, men nu händer det väldigt mycket, säger han.

Lasse Pettersson nämner cancer i änd- och tjocktarmen, bröst- och hudcancer som exempel på cancerområden där man med nya sätt att arbeta börjar lyckas med att korta tiden som patienterna måste vänta, från det att remissen kommer in tills dess att de kan börja behandlas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om