Ungefär en tredjedel av Östergötlands befolkning har sin försörjning direkt från industrin. Samtidigt är det svårt att locka kompetent arbetskraft och allt färre väljer arbeten eller utbildningar inom industrin. Industridag Östergötland är resultatet av en samverkan mellan industrin, näringslivet, Linköpings universitet, offentliga myndigheter, kommuner och skolväsendet.
Visar upp– Med gemensamma krafter vill vi visa att vår moderna och intressanta industrisektor erbjuder spännande och utvecklande arbetsuppgifter. De många olika yrkesroller som finns ger stora möjligheter till kreativitet och utveckling, både för akademiker och för dem som vill arbeta direkt efter gymnasiet, säger landshövding Elisabeth Nilsson i ett pressmeddelande.
Saab är också Industridagens huvudarrangör tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland.
"Helt avgörande"– Ett konkurrenskraftigt Saab, precis som för all annan industriell verksamhet, bygger på en väl fungerande kompetensförsörjning, säger Jan Germundsson, platschef på Saab. Vi ser det som helt avgörande för både den industriella och individuella utvecklingen att vi kan locka fler personer till de utbildningar som leder till industrin som arbetsgivare. Det är till största delen industrin som står för utveckling, tillväxt och lönsamhet i Sverige.
Anställde 1 000På Siemens Industrial Turbomachinery i Finspång har man anställt över 1 000 medarbetare de senaste fem åren, vilket visar att arbetstillfällen finns inom industrin.
– Just nu har vi lite lägre takt men långsiktigt är det ingen tvekan om att vi har ett stort fokus på att säkra våra framtida kompetensbehov och kommer att behöva många människor med utbildning och bakgrund som passar industrin, säger Mats Rosander, informationsdirektör på Siemens i Finspång.