Landstinget satsar och sparar

Landstingets politiska ledning presenterade på måndagen budgeten för 2015-2017. Från årsskiftet övergår organisationen i Region Östergötland.

Foto:

Östergötland2014-06-02 22:37

Den 18 juni tas beslut om den strategiska planen med treårsbudget. I förslaget skriver den styrande borgerliga alliansen och Vrinnevilistan att ekonomin är starkare än tidigare, eftersom det finns medel reserverade för planerade satsningar och oförutsedda behov – men å andra sidan konstateras att den höga kostnadsutvecklingen senaste åren är mycket oroväckande. Trenden måste brytas och för att klara av planerade satsningar kommande åren kan åtgärder vara tvungna att vidtas, noterar landstingsledningen.

Nära tio miljarder kronor per år omsätts i Regionen närmaste åren. Hälso- och sjukvårdsnämnden får 100 miljoner kronor extra från 2016. Hur pengarna ska användas bestäms i september. Det ska också reserveras 50 miljoner kronor för effektiviseringar (besparingar) i samma nämnd, så i själva verket blir det ett plus där på 50 miljoner 2016.

De styrande verkar ändå nöjda med vad Landstinget har att erbjuda:

– Landstinget i Östergötland har den mest kostnadseffektiva sjukvården i landet. Östgötarna är de i landet som får mest sjukvård för pengarna, hävdar landstingsrådet Marie Morell (M), ordförande i landstingsstyrelsen.

25 miljoner kronor satsas under 2015 för att höja läkarkompetensen.

– ST-läkare ska få möjlighet att specialisera sig i allmänmedicin, säger Marie Morell.

2015-2017 ska närsjukvårdens enheter för mottagning och utredning av cancerpatienter samordnas för att minska väntetiderna mellan diagnos och behandlingsstart. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vill man skapa en ny barnsmärtenhet och man vill etablera barntraumateam både på Vrinnevisjukhuset och Universitetssjukhuet i Linköping.

12 000 anställda finns inom landstinget, men fler ska få chansen till anställning med hjälp av statsbidrag:

– Vi vill införa yrkesintroduktions-anställningar för ungdomar i åldrarna 19-25 år som inte kommit in på arbetsmarknaden, säger Anita Jernberg (FP), 1:e vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Anställningarna varar 6-12 månader. Hur många och vilken sorts jobb det handlar om är dock oklart.

Göran Gunnarsson (C), politiskt ansvarig för kollektivtrafiken, nämner två utredningar som ska gynna pendlarna:

– Vi ska utreda hur och var man kan kan ta med cyklar på pendeltågen och vi vill också se över hur kollektivtrafiktaxorna över länsgränserna kan samordnas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!