Landstinget går mot maktskifte

De rödgröna partierna i det östgötska landstinget har totalt 50 mandat ihop. Ett sista mandat för att få egen majoritet är bara några få röster bort.

Mats Johansson, Socialdemokraterna.

Mats Johansson, Socialdemokraterna.

Foto: Peter Jigerström

ÖSTERGÖTLAND2014-09-16 13:46

De närmaste dagarna lär bli en olidlig väntan för de politiska partierna som kämpar om makten i landstinget Östergötland och det framtida Region Östergötland. För de rödgröna är varje röst viktig om de ska få politisk majoritet i landstinget. Ett tag såg det ut som de rödgröna skulle få 51 mandat, men det föll bort när det sista distriktet räknades i Norrköping.

– Det är väldigt jämnt mellan oss och moderaterna, det är där mandatet har åkt fram och tillbaka, säger Mats Johansson, gruppledare i Linköping för Socialdemokraterna.

Nu väntar han och partikollegorna med spänning på det slutgiltiga resultatet. Under tiden försöker de med olika mandatfördelningsprogram räkna ut hur mycket makt Sverigedemokraterna kan få.

– Att de kommer in är klart, de kommer nog få ett mandat i styrelserna och nämnderna. Men däremot är det olika information om hur styrkeförhållanden är mellan de traditionella blocken och det vill jag återkomma till.

När rösterna var räknade under valnatten kunde man se samma trend i landstinget som på riksplanet, Alliansen tappade, de rödgröna gick framåt men Sverigedemokraterna ökade mest. Totalt hade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet 50 mandat ihop medan Alliansen hade fått ihop 41.

– Det är en avgörande betydelse om vi når 51 mandat eller stannar på 50, säger Mats Johansson. Om vi utgår ifrån att vi har det valresultat vi har nu då behöver många aktörer ta ett ansvar. Jag kommer så fort det går att bjuda in partierna till överläggningar.

Även över blockgränserna?

– Ja, det är nödvändigt. Om det nu är så att samtliga politiska partier säger att de kan tänka sig att samarbeta, där ingår inte Sverigedemokraterna, då behöver vi diskutera hur vi ska hantera ett jämnt resultat i styrelserna och nämnderna.

Är ett samarbete med SD helt uteslutet?

– Ja, det är uteslutet. Absolut.

Därför är han lite bekymrad över att Alliansen så starkt utåt markerat att de tänker hålla ihop.

– I ett läge där de rödgröna är nio mandat större än den borgerliga sidan, och man markerar att man håller ihop samtidigt som man ställer krav på att vi ska ha en majoritetskonstellation, då begränsas ju utrymmet att få ihop det. Det kommer alltid att finnas det alternativet att vi sätter oss i en minoritetsstyrning.

Om ni sätter er i minoritetsstyre, då ökar väl SD:s inflytande?

– Jo, det beror hur du tänker. Vid avgörande frågor inför fullmäktige som budget och liknande så måste lösningen vara att vi har breda överenskommelser över blocken. Det kommer ta tid och krävas diskussioner men jag är övertygad om att det kommer bli bra lösningar.

Är det inte risk att det blir den "rödgröna röra" som Carl Bildt alltid pratar om?

– Njae, det är ju lite upp till oss alla i ett sådant läge. Slutar valresultatet med de mandat vi har i dag, ja, då har de rödgröna inte majoritet i fullmäktige. Och då handlar det om att hitta lösningar på det.

Marie Morell anser att det är oansvarigt att sätta sig i minoritetsstyre?

– Hon har ju själv styrt landstinget minoritet den här mandatperioden med 50 mandat. En viktig faktor i bedömningen om det är ansvarsfullt eller oansvarigt är att först se hur arbetet i nämnderna och styrelserna kommer se ut och det får vi som sagt återkomma till när vi vet slutresultatet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om