När skolor och förskolor drar igång ökar risken för att få springmask. Tarmparasiten är relativt vanlig, främst bland barn och sprider sig via fingrar, leksaker, underkläder och sängkläder och liknande. Symptom är klåda i rumpan framför allt på kvällen och drabbar mest barn.
Springmask behandlas vanligtvis med läkemedlet Vanquin. Men nu är läkemedlet helt slut på apoteken, inte bara i Östergötland utan hela Sverige.
På Fass hemsida kan man följa lagerstatusen på de olika apoteken i Östergötland. Och enligt den restnoteringslista som finns på Läkemedelsverkets hemsida väntas leverans av läkemedlet först 31 januari 2020.
– Den information vi har fått av det tillverkande företaget är att det är brist på det verksamma ämnet, berättar Johan Andersson, enhetschef på läkemedelsverkets enhet "Läkemedel i användning".
Vanquin tog slut även förra året.
På läkemedelsverket anges det alternativa läkemedlet Vermox som dock är receptbelagt. Men även det har varit restnoterat, enligt Georgios Korakakis, medicinskt ansvarig för den digitala vårdcentralen i Östergötland:
– Detta har komplicerat saker och ting. Man behöver en kombination av läkemedel och bra hygien, återinsjukna patienter är inte ovanliga.
Enligt FASS fanns i slutet av augusti ett fåtal antal av Vermox i lager i bland annat Linköping, Norrköping och Motala.
På 1177 vårdguiden finns information om vad man kan göra hemma för att behandla och förebygga återfall av springmask. Det handlar om att tvätta händer och rumpa, byta kläder och sängkläder ofta, rengöra toaletter, skölja gosedjur med mera.
På LIF, läkemedelsbolagens branschorganisation, känner man till att det av och till är brist på läkemedel. Det berättar Kent Björkqvist, pressansvarig:
– Vi har ett generellt problem både i Sverige och globalt med allt fler restnoterade läkemedel. I hela systemet hålls allt mindre lager, det gäller alltifrån tillverkare, distributörer och apotekskedjor. Blir det fabriksstopp någonstans i världen så får det snabbt stora följdverkningar.
LIF har inlett ett arbete för att ta reda på mer om orsakerna till bristsituationer och för samtal med Läkemedelsverket hur man ska stärka läkemedelsystemet.