Allt fler hör av sig till fackförbund i Östergötland för att fråga om personallösningen på vissa kliniker i Östergötland.
– De här diskussionerna är ganska nya, säger Bashir Edwardsson Tajik, ordförande för Sylf i Östergötland. Men fackets generella inställning är att vi ska bibehålla läkarnas position och uppgifter och inte täcka sjuksköterskebristen genom att flytta över uppgifter till läkarna.
Han tycker att kliniker borde ta fram riktlinjer på vad som är läkares, undersköterskors och sjuksköterskors arbetsuppgifter på en vårdavdelning eftersom oftast handlar det om avdelningsarbete.
– Om man väljer att implementera en sådan tjänst är det jätteviktigt att göra det tydligt vid en anställning vad som förväntas av tjänsten.
Han kan förstå att yngre kollegor tackar ja till jobb som mer liknar en sjuksköterskas. Men det kan också innebära en patientsäkerhetsrisk. Under läkarutbildningen lär man sig till exempel ytterst lite om omvårdnad och läkemedelshantering, enligt Bashir Edwardsson Tajik.
– Det har jag inte lärt mig i alla fall. Vi ordinerar läkemedel men vi har ingen aning om hur man blandar till olika antibiotikatyper eller ger det med diverse injektioner.
Även Vårdförbundet i Östergötland är kritiskt till utvecklingen, enligt Emma Klingvall, avdelningsordförande:
– All forskning talar för att en högre omvårdnadskompetens minskar dödlighet, sjuklighet och ökar patientsäkerheten. Arbetsgivaren hittar på kreativa lösningar för att behandla det här som en brist när det egentligen handlar om en sjuksköterskeflykt.