Läkaren utreds som säkerhetsrisk – jobbar på ny klinik

Läkaren Peter Ahlinder har anmälts och varnats flera gånger. Region Östergötland anser att han kan utgöra en fara för patientsäkerheten. Själv förklarar han allt som hänt med en pressad arbetsmiljö och att journaluppgifter ”fanns i hans huvud”.

Utreds. Läkaren jobbade tidigare som ryggkirurg på Universitetssjukhuset i Linköping och utreds som säkerhetsrisk på IVO efter en anmälan från den tidigare arbetsgivaren Region Östergötland. "Jag har dåligt samvete för vissa saker och inte gjort det optimalt, men att säga att jag är en fara blir svårare, säger läkaren."

Utreds. Läkaren jobbade tidigare som ryggkirurg på Universitetssjukhuset i Linköping och utreds som säkerhetsrisk på IVO efter en anmälan från den tidigare arbetsgivaren Region Östergötland. "Jag har dåligt samvete för vissa saker och inte gjort det optimalt, men att säga att jag är en fara blir svårare, säger läkaren."

Foto:

Östergötland2017-03-14 07:32

Vi har i en rad artiklar berättat om läkaren som fram till april 2016 var anställd på Ryggkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Vi har rapporterat om patienter som blivit felopererade, om röntgensvar som har missats eller missbedömt, uteblivna uppföljningsbesök och journalslarv. Och en rad klagomål på ett nonchalant och kränkande bemötande. Bland annat ska han ha kommenterat en ung kvinnas trosor, vilket var ett av de fall som fick Region Östergötland att börja granska Peter Ahlinders patientärenden.

LÄS MER: Här är patientfallen

Utredningen pågår på IVO och under tiden fortsätter han att jobba som kirurg, nu på på rygg- och ortopedkliniken i Uddevalla.

Peter Ahlinder berättar nu att han hade en orimlig arbetssituation på ryggkliniken i Linköping de två sista åren han jobbade där.

–  Det är en speciell klinik, det är få doktorer och alla kan inte allt, jag var en av dem som kunde arbeta både med barn- och vuxensidan, och då nyttjades jag till allt, men det räckte jag inte till för. Jag var hela tiden stressad.

Han tycker inte att han fick gehör för hans arbetssituation utan att hans chef tvärtom lade på honom mer arbete.

– Jag fixade inte det utan gick mer eller mindre in i väggen. Arbetsbördan kontra tiden som fanns på schemat gick inte ihop sig. Och det märkte tyvärr patienterna.

Peter Ahlinder har jobbat som ryggkirurg i 23 år på US i Linköping och har utfört tusentals operationer, främst på barn med deformiteter som skolios. Han har även jobbat som ortopedisk kirurg i tio år. Under hans sista åtta år på regionen var han inblandad i fyra lex Marior, varav tre handlade om feloperationer. Han fick två formella varningar samt en skriftlig respektive muntlig varning från arbetsgivaren.

– Jag tror inte jag sticker ut bland ryggkirurger när det gäller antalet komplikationer och varningar, inte sett till den kirurgi som jag gjort som är omfattande och där riskerna hela tiden finns. Det kan låta som många anmälningar. Men sett till hur länge jag har jobbat, hur mycket jag har opererat och hur många patienter jag har sett så borde det inte anses som mycket, men det är ingen ursäkt på något sätt.

Flera av de avvikelserna som anmälts till IVO rör bristande journalföring vilket enligt arbetsgivaren har försämrat tillståndet hos vissa patienter, bland annat har ett barns skolios försämrats och det är osäkert om den går att korrigera.

– Jag har ett bra minne, det är det jag lever på. Det är inte bra på ett sätt, men jag minns patienterna och ringer upp och frågar hur det går. Sedan ska man ju journalföra det och det slarvade jag med. Jag hade mycket i mitt huvud, men jag hade i alla fall kontakt med folk. Men en lärdom är att det måste bokföras, det är inte bara för min skull utan även för de andras skull om jag inte är på plats.

LÄS MER: Klinikchefen: "Vi tror att han blir en tillgång"

I den anmälan som gjorts till IVO listar verksamhetschefen en rad stödåtgärder som vidtagits, bland ett anpassat schema för att hinna med administration. Men det gjordes för sent anser Peter Ahlinder.

– Vid det laget hade jag redan gjort misstag. Det blev mer av allt, tiden räckte inte och alla mina svagheter förstärktes. Struktur är inte min starka sida.

Han ska heller inte haft högre arbetsbelastning än någon annan läkare på kliniken. Men det var precis tvärtom, enligt Peter Ahlinder.

– Det är märkligt att de gav mig mer och mer jobb samtidigt som de tyckte att jag var en säkerhetsrisk.

Är du en säkerhetsrisk?

– Jag har gjort bra operationer, komplicerad kirurgi med mycket bra resultat, men pappersmässigt, ja, som jag var då. Jag har dåligt samvete för vissa saker och inte gjort det optimalt, men att säga att jag är en fara blir svårare.

Du har haft anmälningar och varningar sedan tidigare, finns det fog för dem?

– De har jag lagt bakom mig och lärt mig av.

Du har flera gånger opererat på fel nivå i ryggraden, vilket anmäldes sent som 2016, är det lätt hänt?

– Ja, det är tyvärr det vanligaste felet inom ryggkirurgi. Alla ryggkirurger som jobbat i mer än 15 år har gjort det.

Vid ett tillfälle ska du ha sagt att du inte kan operera i en rutten rygg.

– Jag har aldrig använt de orden. Jag använde en liknelse, om en snickare ska renovera ett hus men inte får byta ut en planka, hur bra blir det då? Samma är det med ryggen, du kan inte byta ut den. Att plankorna är ruttna är en annan sak.

Har du använt ordet rutten?

– Nej, dåligt virke har jag använt. Du kan sätta i mer spikar, men det kommer inte att hålla.

Peter Ahlinder har fått läsa texten innan publicering och han vill sätta klagomålet om trosorna i sitt sammanhang.

– Det var i samband med en skoliosundersökning, där patienten står böjd framåt, och jag tyckte det var obehagligt eftersom hon inte hade mycket till trosor. Då bad jag henne dra upp byxorna.

LÄS MER: Tidigare artiklar

Anmäld läkare lämnar tjänst – får en halv miljon

Läkaren bortkopplad från sin tjänst

Region Östergötland anmäler den omdiskuterade ryggkirurgen

Klas gick med skadad rygg ett år - anlitar advokat

Flera patienter har reagerat på vårt avslöjande

Fick jobba kvar trots anmälningar - nu utreds läkaren igen

Anmälningar om vårdskador ökar

Vad handlar det om?

Läkaren berörs av fyra anmälningar av lex Maria mellan 2007 och 2016 där tre handlar om operation på fel nivå. De två första anmälningarna resulterade i formella varningar från hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 2007 respektive 2010. Det resulterade även i en skriftlig varning från Region Östergötland 2009.

I april 2015 fick han sin andra, denna gång muntlig, varning från arbetsgivaren Region Östergötland efter att patienter upplevt hans bemötande som kränkande.

Det tredje ärendet om operation på fel nivå i ryggen anmäldes till IVO under hösten 2016 tillsammans med ytterligare ett patientfall. Båda dessa ärendena har IVO avslutat utan några ytterligare åtgärder.

I april 2016 flaggade arbetsgivaren om avsked. Läkaren valde själv att säga upp sig och fick ett avgångsvederlag på drygt en halv miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!