Läkaren anmäld som säkerhetsrisk

Ryggkirurgen slarvade med journaler och missade att få iväg röntgenremisser som i vissa fall fördröjt operationer för barn med skolios. Nu får han yrkeskritik i nio av elva anmälda patientfall. Trots det fortsätter han att operera patienter.

Efter att den dåvarande arbetsgivaren Region Östergötland anmälde den flera gånger varnade och kritiserade läkaren som en säkerhetsrisk får han nu ytterligare kritik från Inspektionen för vård och omsorg i nio av elva anmälda patientärenden, myndigheten kommer att fortsätta att utreda läkaren.

Efter att den dåvarande arbetsgivaren Region Östergötland anmälde den flera gånger varnade och kritiserade läkaren som en säkerhetsrisk får han nu ytterligare kritik från Inspektionen för vård och omsorg i nio av elva anmälda patientärenden, myndigheten kommer att fortsätta att utreda läkaren.

Foto:

Östergötland2018-01-19 05:00

Vi har i en rad artiklar berättat om ryggkirurgen Peter Ahlinder som fram till april 2016 var anställd på ryggkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Vi har rapporterat om patienter som blivit felopererade, om röntgensvar som har missats eller missbedömts, om uteblivna uppföljningsbesök och brister i patientjournalerna. Och en rad klagomål om ett nonchalant och kränkande bemötande.

Efter en internutredning anmälde arbetsgivaren i juni 2016 ryggkirurgen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som en säkerhetsrisk. Sedan dess har ärendet utretts och konsulterats med olika ryggexperter. I november 2017, nästan ett och ett halvt år efter anmälan, kom beslutet från IVO.

– Det har varit en omfattande utredning, säger Örjan Dahlberg, inspektör på IVO. Vi kommer nu att öppna ett nytt ärende för att följa upp bristerna snarast.

Ryggkirurgen får kritik i nio av de elva fall som Region Östergötland grundat sin anmälan på. Nio av dem handlade om barn med skolios. Ryggkirurgens bristande journalföring, missade röntgenremisser med mera har fördröjt operationer och orsakat vårdskador. IVO har ansett att det funnits särskilda skäl att titta på patientfall som är äldre än två år, vilket annars är tidsgränsen för att titta på anmälda vårdskador. I ett fall hade en flicka med skolios inte röntgas på över ett år. Enligt ryggklinikens medicinskt ansvarige läkare var det osäkert om skoliosen kunde korrigeras vid en ny operation.

Men patientfallen bedöms inte allvarliga nog för att vända sig till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om en återkallelse av legitimationen, enligt Örjan Dahlberg.

– Vi kommer att höra av oss till honom och fråga var han jobbar nu och även begära ett yttrande från hans nya arbetsgivare om hur det gått med journalföring och om det finns några avvikelser rapporterade på honom. Vi vill få en färsk bild.

Ryggkirurgen Peter Ahlinder arbetar sedan ett år på Uddevalla sjukhus och har fått en fast anställning på rygg- och ortopedkliniken. Han meddelar oss via mail att han inte vill kommentera IVO:s beslut. Han har i tidigare intervju berättat att misstagen har berott på stress, arbetsbelastning och att arbetsgivaren varit oförstående samt vidtagit åtgärder för sent, som att skapa utrymme i schemat för att skriva journaler.

Hans nuvarande chef, Arvin Yarollahi, verksamhetschef på ryggkliniken på Uddevalla sjukhus berättar att han är nöjd med ryggkirurgens insats.

– Han har inte visat samma tendenser som på hans tidigare arbetsplats. Här jobbar han under helt andra förutsättningar. Han har hjälpt till att bygga upp den här enheten i projektet att göra den till ett ryggcenter. Vi har nästan inga väntetider hos oss, han har hjälpt oss att komma tillrätta med den problematiken samt sett till att flera är intresserade av ryggkirurgi. Han har handlett, utbildat och varit en enorm kraft här på kliniken.

När det gäller IVO:s utredning finns olika bilder av det som hänt, enligt Arvin Yarollahi.

– Vi får acceptera IVO:s beslut men det är inte det som vetenskapen står bakom i alla fall, säger han och hänvisar till ett utlåtande av en ryggexpertexpert som bifogats i ett överklagande av beslutet.

Han säger att IVO:s kritik inte kommer att påverka ryggläkarens arbetssituation.

– Nej, vi hjälper Peter och han hjälper oss. Sedan finns det alltid patienter som inte är nöjda, det kommer alltid att komma de som inte är nöjda. Det får man hantera men jag ser inget mönster.

Finns det risk att hans legitimation kan ifrågasättas?

– Det är inget jag ser kommer hända. Det är bara ansvarsnämnden som kan göra en sådan bedömning. Och som det ser ut så finns inga indikationer på att han kommer förlora sin legitimation.

I utredningen har ryggkirurgen åberopat ett yttrande från ytterligare en överläkare som är biträdande professor vid barn-ungdomssjukhuset. Han uppger att det är en rörig utredning och ifrågasätter hur klinikledningen i Linköping valt ut patienter för att illustrera missnöjet kring läkarkollegan.

”Det är svårt att förstå varför överviktiga patienter, de med kronisk smärta samt de med psykiska besvär väljs ut som exempel på patienter som ofta hört av sig och varit missnöjda. Det är säkert sant, men fel i detta sammanhang. Dessa patientgrupper är de som klagar mest, byter doktor/vårdpersonal mest. Alla har vi råkat ut för att dessa patienter byter.”

Han tycker också att antalet anmärkningar är få i relation till det stora antalet operationer som ryggkirurgen utfört under de 20 år han jobbade i Region Östergötland.

annica.hesser@ostgotamedia.se

010-142 91 12

Vad handlar det om?

Läkaren har utöver de nu elva aktuella anmälda patientfallen anmälts vid ett flertal tillfällen som resluterat i två formella varningar från ­hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 2007 respektive 2010. Det resulterade även i en skriftlig varning från ­Region Östergötland 2009.

I april 2015 fick han sin andra, denna gång muntliga, varning från arbetsgivaren Region Östergötland efter att patienter upplevt hans ­bemötande som kränkande.

Efter vår publicering våren 2016 anmälde ytterligare två patienter ryggkirurgen till IVO. I december 2016 och april 2017 kom besluten där IVO riktade kritik i båda fallen.

I april 2016 flaggade ­arbetsgivaren om avsked. Läkaren valde själv att säga upp sig och fick ett avgångsvederlag på drygt en halv miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!