Region Östergötland uppgav vid lunchtid på torsdagen att antalet smittade patienter som är i behov av slutenvård fortsätter att minska. Av de 78 personer som vårdades på sjukhus var 17 i behov av intensivvård.
Inte sedan den 30 mars har antalet patienter varit lägre – då fick 77 personer vård på sjukhus.
– Det är skönt att det går åt rätt håll. Nu har vi färre än 80 patienter, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Vad är förklaringen till att allt färre östgötar behöver sjukhusvård?
– Vi hoppas att viruset är på väg bort. Men vi vet ännu inte. Det är så med pandemier att de drar förbi. Sedan om de dör ut eller om de tar ett varv till över jorden, det vet vi inte. Men vi hoppas att vi är i en fas att pandemin håller på att dra förbi, säger smittskyddsläkaren.
Enligt Britt Åkerlind är det dock för tidigt att återgå till det normala. Länets invånare måste fortsätta att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, menar smittskyddsläkaren.
– Jag tycker att östgötarna gör det bra i gemen. Men det finns fortfarande kvar en smittspridning i samhället. Skulle vi släppa på allt på en gång så tror jag att vi skulle få en smittspridning igen, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Det är på grund av våra egna insatser och på grund av pandemins natur som vi ser en nedgång. Men vi är fortfarande osäkra på pandemins natur. Vi tar en dag i taget.
Räknar du med att utvecklingen med allt färre patienter kommer att fortsätta?
– Vi hoppas att det sakta, sakta ska krypa neråt. Det verkar ändå så. Men vi får hålla i ett tag till och sedan får vi hoppas att det kommer en del lättnader inför sommaren. Men det är naturligtvis en fråga för Folkhälsomyndigheten.
Sjukvården i länet står nu redo att kunna testa upp till 400 personer per dag för covid-19 – en fördubbling jämfört med den nuvarande kapaciteten.
– Själva laboratoriet är på plats med en utökad kapacitet. Sedan måste proverna beställas, tas och transporteras till laboratoriet. Och sedan ska resultaten tillbaka till den som har beställt proverna och sedan ska det kommuniceras. Det är en omfattande process, säger Britt Åkerlind och fortsätter:
– Vi har en plan för insamlandet och provtagandet. När det blir mer omfattande provtagning i hela länet, då är inte det hållbart att bara ha mobila team som åker runt.
I första hand kommer äldre personer på boenden att testas om de uppvisar symtom. Det är även aktuellt att testa fler personer som arbetar inom vård och omsorg.
– Kommunerna kommer att vara behjälpliga med att ta prover på brukarna och nästa vecka har vi utbildningar för utvald personal. Det kommer även att ske provtagning på länets vårdcentraler för sjukvårdspersonal.
Vid länets sjukhus kommer testerna fortfarande att göras i de särskilda provtagningstälten.
På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades på torsdagen 29 patienter på vårdavdelning och elva i intensivvård. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 29 på vårdavdelning och sex i intensivvård och på lasarettet i Motala vårdades tre patienter på vårdavdelning.
Enligt Region Östergötland har ytterligare en person med covid-19 har avlidit. Det innebär att totalt 153 personer har avlidit sedan utbrottet började.
Det fanns på torsdagen totalt 1 758 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland.