"Lagar kommer behöva prövas mot varandra"

Barnkonventionen kommer att behövas ställas mot andra lagar. Omskärelselagen kan vara en av dem, enligt barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.

Barnrätten måste stärkas i svensk lagstiftning och omskärelse av pojkar kan vara ett område som kommer att prövas i domstol framöver, enligt Elisabeth Dahlin, barnombudsman.

Barnrätten måste stärkas i svensk lagstiftning och omskärelse av pojkar kan vara ett område som kommer att prövas i domstol framöver, enligt Elisabeth Dahlin, barnombudsman.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Östergötland2020-01-25 12:00

Vi har i en rad artiklar belyst om barnkonventionen som blev svensk lag första januari kan användas som argument i debatten om omskärelse på pojkar. Barnombudsmannen som har barnets rättigheter i främsta fokus har tidigare varit aktiv i debatten om omskärelse på pojkar, även efter att omskärelselagen infördes 2001.  

– Vår grundinställning  är att det är bra om man kan vänta till barnet är tillräckligt gammalt för att bestämma själv i det här och i många andra fall, säger Elisabeth Dahlin. 

Barnrättskommittén, det juridiska organ som tolkat barnkonventionen, har i ett yttrande skrivit att manlig omskärelse som görs medicinskt säkert inte strider mot barnkonventionen. Barnkonventionen pekar också på föräldrars ansvar att ta beslut som är för barnets bästa. Men Elisabeth Dahlin anser att barnkonventionen ändå måste diskuteras för att tydliggöra hur starkt barnens rätt är när det handlar om att rätt till sin egen identitet, att utöva vilken religion de vill, eller inte alls. 

– Barnombudsmannen vill problematisera det. Är manlig omskärelse en religiös sedvänja eller handlar det om identitet för att tillhöra en viss grupp, säger hon. Det här är jätteviktigt att diskutera av många skäl, traditioner förändras och det är även viktigt så att det inte blir stigmatiserat. 

På riksnivå pågår en barnkommissionsutredning som tittar på varje artikel i barnkonventionen för att pröva den mot andra lagar i Sverige. 

– Det är möjligt att den här frågan kommer att prövas i domstol och det kommer i så fall att bli vägledande, säger Elisabeth Dahlin. Sedan är frågan vad som händer med barn om det kriminaliseras, det är inte givet att det är barnens bästa.

Barnkonventionen skrevs om till lag då regeringen sett att barns rättigheter inte fått genomslag i beslut som rör barn. I november skulle även en ny socialtjänstlag presenteras men på grund av att barnkonventionen blev lag har det skjutits upp ett år. Barnombudsmannen ser ett stort behov av att det måste ske en förändring. 

–  I Sverige är föräldrarätten mycket starkare än barnrätten. Vi ser gärna en förstärkning av barnrätten på många områden och manlig omskärelse kan vara ett sådant. Man behöver också pröva när barnrätten ska ta över, det handlar om nyanser som måste prövas, säger Elisabeth Dahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!