Bakgrunden till översynen är att kyrkan i framtiden måste arbeta mer kostnadseffektivt eftersom de då har färre medlemmar.
Svenska kyrkan vill ha ett långsiktigt hållbart ägande av fastigheter som bland annat gör att dess verksamheter har funktionella lokaler som inte påverkar klimatet och miljön lika mycket. En plan görs av varje församling eller pastorat och den ska vara ett stöd för att se vilka byggnader de behöver ha.
Emelie Malmborg, stiftsingenjör i Linköpings stift, berättar om en konsekvens av översynen:
– Det är klart att det kommer att säljas församlingshem i och med det här. Men vi ser också många bra lösningar, alltså vi försöker få församlingarna att utgå från och tänka kring: vad är det som behövs på orten?
Som exempel tar hon ett av stiftets pastorat där man har beslutat sig för att hyra in sig oftare i ett värdshus som bygden vill se som mötesplats. Ett annat exempel hon tar på en lösning är att kyrkan har ett församlingshem som andra kan hyra in sig i.
Det kan ju generellt sett vara känsligt för närboende i en församling om ett församlingshem säljs.
– Det ska man ha stor respekt för. När man själv, släktingar och förfäder har kämpat för de här byggnaderna så är det klart att det blir mycket känslor kring det, säger Emelie Malmborg som betonar vikten av att alla synpunkter hörs.
I Linköpings stift finns det 30 pastorat och församlingar.
– Av dem är i alla fall 20 i full fart med arbetet. De andra har börjat eller är på gång att börja.
Två är klara säger hon.
Ställen där man lägger en för stor andel pengar på fastighetskostnader kan behöva göra åtgärder:
– Då är det klart att man behöver se om man kan spara, till exempel genom att sälja en fastighet. Men det är inte det primära, det är att man ska veta vad man har, vad det kostar och att man har tagit ett strategiskt beslut kring det, säger Emelie Malmborg.
Malmborg tydliggör att det inte finns något övergripande sparkrav utan det är församlingarna som bestämmer
Det är jätteviktigt för Svenska kyrkan att ha fastigheter understryker hon.
Dessutom framhåller stiftsingenjören att det "i allra högsta grad" är en uppgift för Svenska kyrkan att tillgängliggöra det kulturarv som kyrkorna är.
Vad hon kan se är det inte aktuellt att sälja kyrkor i LInköpings stift.
– Inte inom de närmaste 5-10 åren. Längre än så går det inte att se i dagsläget.