– Vi har startat ett företag som heter BL sås. Vad BL står för är antingen Bertil och Linda, eller Bertil Lohmander. Vi vet inte riktigt vad det står för än, säger Linda Cederström.
– Det blir Bertil och Linda så klart, fyller Bertil Lohmander i.
För tio månader sedan träffades de på en lunch med några vänner. Under maten pratade de lite allmänt, men efteråt så gick Bertil och Linda en promenad där de pratade vidare om företagsidéer. Linda hann sedan inte komma hem innan Bertil hade smsat "BL sås".
Därefter har de jobbat på, och under tiden har Linda även hunnit få en dotter. Nu närmar det sig försäljningsstart, och inom en månad hoppas de ha såserna i butik.
Bertil sålde Lohmanders till Foodmark 2015. Att många kommer känna igen Bertil Lohmander för sina tidigare såser tror de bara är positivt.
Blir det något problem med att du startar ett till såsföretag?– Det är inga problem, det har gått så många år nu. Dessutom fanns det inget i klausulen som sade att jag inte fick göra sås. Men jag får inte göra något under namnet Lohmander, så jag får vara glad att jag får heta Lohmander själv, säger Bertil och skrattar.
De sköter företaget från både Linköping, där Linda bor, och Norrköping, där Bertil bor. Några av såserna kommer att produceras i Norrköping, och de andra traditionella kommer de att tillverka i Slovakien. Där har Bertil en fabrik som han startade med en annan kollega för några år sedan.
BL sås kommer dels att ha de traditionella såserna, som Bearnaise och Hollandaise, med vissa små förändringar i ingredienslistan, berättar Bertil. Men företaget kommer även att satsa på såser gjorda med yoghurt som bas.
– Jag äter yoghurt till frukost och sådär, men jag har aldrig tänkt i den banan att man kan göra såser av det. Linda frågade om jag kunde göra en bea på yoghurt, och det blev riktigt bra, säger Bertil.
– Jag var i mejeribranschen innan, så det blev naturligt, säger Linda.
De tror inte att de olika såserna kommer att konkurrera med varandra, utan snarare nå en ny målgrupp. Yoghurtsåserna kommer bara ha ungefär en sjättedel av kalorierna som finns i en traditionell Bearnaise.
– Det är två helt olika såser, som vänder sig till olika typer av människor, säger Bertil Lohmander.