Kulmen i Östergötland kan nås inom två veckor

Kurvan över antalet covid-19-patienter som behöver sjukhusvård i Östergötland har börjat plana ut. Men enligt smittskyddsläkaren är det för tidigt att säga att kulmen har nåtts.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Johnny Gustavsson/Arkivbild

Östergötland2020-04-15 14:45

På onsdagen uppgav Region Östergötland att ytterligare tre personer med bekräftad covid-19 har avlidit. Rapporteringen omfattar numera både personer inlagda på sjukhus och personer som har avlidit utanför sjukhus. Totalt har 49 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland.

Vid lunchtid på onsdagen vårdades 131 personer i Östergötland isolerade på sjukhus, en ökning med tre personer sedan i tisdags. 30 personer fick intensivvård – vilket var ett oförändrat antal jämfört med tisdagen. 

– Under en tid har antalet personer som behöver sjukhusvård ökat, men nu ser vi att kurvan börjar plana ut. Det har hela tiden varit vårt mål att vi inte ska ha så många som behöver sjukhusvård samtidigt, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Östergötland. 

På Universitetssjukhuset i Linköping vårdades på onsdagen 43 patienter på vårdavdelning och 17 i intensivvård och på Vrinnevisjukhuset i Norrköping vårdades 56 på vårdavdelning och 13 i intensivvård.
På lasarettet i Motala vårdades två patienter på vårdavdelning.

Det fanns på onsdagen totalt 1 067 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland. På tisdagen var motsvarande antal 1 049 personer. 

– Ökningen av antalet konstaterat smittade har inte varit så stor på sista tiden, men det är för tidigt att ropa hej, säger Britt Åkerlind och fortsätter: 

– Vi har en fortsatt smittspridning i samhället och det är viktigt, nu när det börjar bli varmt och skönt utomhus, att vi fortsätter att följa rekommendationerna. Den som känner sig sjuk bör vara hemma och undvika kontakter med andra.  

Tillsammans med Södermanland är Östergötland fortfarande det län i landet som har flest konstaterat smittade i förhållande till folkmängden. På tisdagen uppgav Folkhälsomyndigheten att antalet smittade i Östergötland uppgick till 217,2 per 100 000 invånare. I Södermanland var motsvarande antal 233,2. 

I Stockholm, som i den offentliga diskussionen pekats ut som det värst drabbade området i landet, var på tisdagen 202,2 per 100 000 invånare konstaterat smittade. Västra Götaland och Skåne har i förhållande till folkmängden ännu så länge betydligt färre konstaterat smittade än Östergötland. 

Region Östergötland räknar med att kulmen i länet nås inom två veckor. 

– Men det är bara en kvalificerad gissning, säger smittskyddsläkaren. 

undefined
Utvecklingen av patienter med covid-19 de senaste 14 dagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!