Populationen av vätternharren håller på att krascha och har nu enligt länsstyrelsen Västra Götaland minskat till "kritiskt låga nivåer". Från och med den 15 mars är det totalförbjudet att fiska harr i hela sjön.
– Om du får en vätterharr på kroken ska du omgående försiktigt släppa tillbaka den, säger Fredrik Larson, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.
Det är också beslutat att flera områden, exempelvis de yttre delarna av Motala ström, ska vara helt fredade från allt slags fiske under harrens lekperiod 15 mars till och med 31 maj.
Mattias Larsson från Sportfiskarna välkomnar de nya direktiven, men säger samtidigt:
– Det här förslaget har legat på bordet i mer än tio år, men handläggningen verkar ha dragit ut väldigt på tiden. För vår del är det positivt att man nu gör vad man kan för att rädda den lilla spillra som finns kvar av harren, men det borde ha gjorts mycket tidigare.
Harren i Vättern har funnits i tusentals år och är en isolerad population i Sverige. Normalt sett finns den bara i den norra delen av landet. Runt millennieskiftet var det fortfarande en vanlig syn med harr längs Vätterns stränder, men sedan dess har antalet fiskar blivit allt färre.
Nu står den på gränsen till utrotning.
– Det finns en risk att den dör ut, säger Mattias Larsson.
Kan du känna hopp trots allt?
– Ja, annars skulle vi ju inte hålla på med alla åtgärder vi gör för att försöka rädda beståndet. Men om jag inte skulle blanda in några känslor utan bara gå på ren vetenskap så tänker jag nog att det är kört. Det är väldigt svårt att vända såna här trender, framför allt när vi inte vet orsaken till att det går så dåligt.
Sportfiskarna driver flera projekt för att försöka rädda det som räddas kan av harrbeståndet i Vättern. Bland annat har man opererat in små sändare på ett antal fiskar för att ta reda på mer hur de rör sig i sjön.
Det har även tagits genetiska prover från fiskarnas fenor. Skulle det visa sig att genetiken är dålig och att närbesläktade fiskar parar sig med varandra är situationen "väldigt akut", enligt Mattias Larsson.
Sedan 2021 finns även ett projekt som går ut på att samla in rom som sätts på odling för sedan låta ynglen återvända till samma bäck som de kom ifrån. Sportfiskarna har också ansökt om EU-pengar för att etablera en genbank.
– För att bevara riktigt sällsynta arter kan det vara bra att ha ett visst antal vuxna fiskar i en odling som man kan ta av om det inte finns några kvar i sjön.