– Att kostnaderna ökar kraftigt i Östergötland, framförallt när det gäller sjuksköterskor, är ett underbetyg till den förda personalpolitiken. Under alltför många år har man valt att inte lyssna på kritiken om att man är för få i verksamheten och att lönerna är för låga. Det gör att vi tappar kompetent personal och att det blir svårt att rekrytera ny. Hade vi haft en bra personalsituation innan pandemin hade vi klarat även denna utmaning utan att behöva öka kostnaderna för hyrpersonal.
Emil Broberg poängterar att flera regioner som drabbats hårt i pandemin ändå har lyckats minska kostnaderna under 2020.
– Jag tror att många upplever det som provocerande att regionen är beredd att betala väldigt höga löner till hyrpersonal under sommaren samtidigt som den egna personalen inte erbjuds någon extra ersättning om man vill flytta sin semester. Det skickar helt fel signaler.
Marie Morell (M), oppositionsråd i regionstyrelsen säger:
– Östergötland har genom åren hört till dem som har haft den lägsta totalkostnaden, men vi har ökat år för år, det är oroande. Vi behöver fundera över vad det står för och varför man inte får in personal som man har tänkt sig. Och varför många väljer att gå till bemanningsföretag. Vi måste se till att det är attraktivt att jobba inom vår egen verksamhet.
Marie Morell tror dock att det behöver finnas ett visst utrymme för hyrpersonal.
– Men man ska inte vara beroende av hyrpersonal. Och frågan är hur det kommer att se ut efter pandemin och hur många som kommer vilja jobba kvar. Det känner jag oro för och man behöver ta höjd för personalomsättning.
Alexander Höglund (L), vice ordförande i regionstyrelsen och ordförande för regionens beredning på bemanningsområdet säger att det är en problematisk utveckling.
– Föregående år och även nuvarande situation är exceptionell för sjukvården. Arbetet mot att minska hyrpersonal har kanske inte kunnat pågå lika intensivt som vi hade önskat.
De förutsättningarna har även andra regioner och de har ändå kunnat minska kostnaderna.
– Det är nog väldigt komplext att härleda till olika orsaker, det kan handla om hur belastade regionerna varit av covidsituationen och vilken nivå man utgår ifrån. Det viktiga är att jobba med attraktivitetsfaktorer med bra löneutveckling och bra arbetsmiljö. Jag är glad för att Östergötland hamnade på plats två i Sverige på löneutveckling förra året för sjuksköterskegruppen.