Kriminalvården om efterlysningarna: "Mest trafikbrott"

Ungefär 100 dömda brottslingar slipper undan sina fängelsestraff årligen i Sverige. De flesta är dömda till kortare fängelsestraff men enligt Kriminalvården finns dömda i hela brottskalan bland de efterlysta.

100 personer slipper undan fängelsestraff varje år i Sverige. Det är inte olagligt att hålla sig undan och det blir inga straffpåföljder.

100 personer slipper undan fängelsestraff varje år i Sverige. Det är inte olagligt att hålla sig undan och det blir inga straffpåföljder.

Foto: Johan Nilsson/TT

Östergötland2021-08-16 07:00

Det är en lång process innan en person som dömts till fängelsestraff efterlyses av Kriminalvården. Först ska en domstol bestämma om personen ska häktas eller inte. Om inte så skickas ett inställelsebeslut till klienten där det står vilket fängelse och när personen senast ska vara där.

– Om personen då inte dyker upp på det här datumet så skickar vi en handräckningsbegäran till den lokala polisen där personen tros befinna sig. Det är det första steget, säger Ulrik Andersson gruppchef på Kriminalvården.

Om polisen då inte hittar personen som meddelas Kriminalvården som skickar ut en efterlysning till hela landet.

Vilket brott blir flest efterlysta för?

– Det är i hela brottskalan, men av naturliga skäl så är det dömda som har lite kortare strafftider och som inte begått så allvarlig brottslighet eftersom de ju i så fall hade blivit häktade av domstolen. Många är dömda för trafikbrottslighet, rattfylleri och så vidare, säger Ulrik Andersson.

Vad är det som gör det möjligt för dömda att undgå fängelsestraff på det här viset?

– Ja, polisen hittar dem inte, sen är det många av dem som döms men inte häktas som är utländska medborgare.

Det rör sig årligen om cirka 100 domar som preskriberas, det betyder att det är 100 personer som inte avtjänar straffen de döms till.

Regeringen utreder just nu frågan och oppositionen vill se att straffen förlängs om den dömda inte inställer sig i tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!