Platsbristen i Kriminalvårdens anstalter och häkten är nu så allvarlig att den kan försämra myndighetens förmåga att klara sitt uppdrag. Därför går myndigheten nu upp i krisledningsstab. På lokal nivå i länet ser kriminalvårdschefen Tony Bertlin att det finns lite luft kvar för anstalterna, men att häktet i Norrköping är den mest utsatta verksamheten.
– Häktet är överfullt. Varje dag pusslar vi helt enkelt för att få till det. Det är en minutplanering skulle jag vilja säga, det är på den nivån. Fram och tillbaka med klienter och mer transsporter för att öppna upp för platser.
– Vi har dammsugit allt som finns och vi har redan nu korttidslösningar genom dubbelbeläggning i vissa rum som är lite större och använder även besöksrummen i nödfall. Och så är det mer eller mindre hela tiden, berättar Tony Bertlin.
Finns det i dagsläget några planer att bygga ut häktet eller hur kan man lösa situationen?
– Nej, några sådana planer finns inte och jag tror inte det finns möjligheter till en utbyggnad. Jag vill inte gå in på hur man ska lösa det. Det ligger på nationell nivå. Staben jobbar med de här frågorna.
Pressekreteraren Gustav Borg förklarar att det är svårt att vara konkret vad det gäller Norrköping. Han säger myndigheten ser problemen och jobbar på många olika sätt för att utöka kapaciteten generellt och lösa de problem som är akuta just nu.
Hur ser det ut på anstalterna?
– Är det någonstans det finns lite luft så är det de öppna anstalterna. Med det sagt bör man ha en planerad beläggning på 90 procent för att våra system ska fungera. Vi ligger över det, men det är inte fullt, säger Tony Bertlin.
Hur kommer stabsläget vara till hjälp för er?
– Vi har inga lösningar på kort sikt, utan det är ett besvärligt läge vi har och sedan får vi se vad staben kan komma fram till. Ännu mer dubbelbeläggning skulle vara en svårighet att göra, för det påverkar personal, vår grundverksamhet och säkerhet.
Hur påverkar det personalen?
– Vi har en lojal och duktig personal som gör allt för att lösa situationen, men det blir ju slitsamt för alla, även de som jobbar med administration. Vi kompenserar med mer personal när vi har fler intagna än platser. Det innebär mycket övertid och det sliter på personalen, säger Tony Bertlin.
Den stab som nu inrättats ska främst arbeta med platsbristen och kapacitetsutökningen på kort sikt. Ambitionen är att få fram 350 nyinrättade platser. Staben ska också öka takten i myndighetens mer långsiktiga kapacitetsutvidgning. Kriminalvården planerar för 2 000 nya platser.
Den senaste tiden har beläggningen återkommande legat över 100 procent, både på anstalter och i häkten. Flera lag- och regeländringar, exempelvis den nya påföljden ungdomsövervakning och planerna på den slopade straffrabatten för unga som begår grova brott, kommer att öka trycket på ytterligare.
Martin Holmgren, generaldirektör, konstaterar i ett pressmeddelande att platsbristen är så pass akut att grunduppdraget är hotat.
– Samtliga delar av vårt grunduppdrag utmanas just nu kraftigt som en följd av platsbristen. Det handlar om möjligheten att minska återfall i brott, att upprätthålla säkerheten samt den faktiska förmågan att ta emot alla misstänkta och dömda. Det återfallsförebyggande uppdraget är viktigt för tryggheten i samhället i stort och förtjänar att betonas i den kriminalpolitiska debatt som just nu pågår, säger han.