Kriminalvården: Det här väntar Josefin i fängelset

Avvänjning, behandlingsprogram och förberedelser för ett nytt och drogfritt liv. De stegen väntar sannolikt Josefin inne i fängelset. "För många är det en räddning att man blir frihetsberövad", säger Maria Herlitz på Kriminalvården.

Maria Herlitz och hennes kollegor på kvinnoanstalten Hinseberg är sannolikt de som kommer att få ta emot Josefin.

Maria Herlitz och hennes kollegor på kvinnoanstalten Hinseberg är sannolikt de som kommer att få ta emot Josefin.

Foto: Kriminalvården/Fredrik Sandberg/TT

Östergötland2021-10-04 11:02
undefined
Här på anstalten Hinseberg, utanför Örebro, kommer sannolikt Josefin att placeras.

Hon arbetar som kriminalvårdsinspektör på kvinnoanstalten Hinseberg, några mil norr om Örebro. Där sitter 102 intagna och när en kvinna i Sverige döms till ett längre fängelsestraff så placeras hon ofta just här.

Vi frågar vad som händer för en person i Josefins situation – en ung kvinna med blandmissbruk – när hon kommer till Hinseberg.

– Ganska snart så inleds en utredning, vilket görs på alla som döms till fängelse, för att se personens risker, behov och mottaglighet, säger Maria Herlitz.

Sedan försöker man hitta en lämplig behandling. På Hinseberg finns två behandlingsprogram mot missbruk, ett individuellt och ett i grupp. Vissa intagna genomgår båda, andra bara det ena.

– Båda är KBT-program, så man arbetar med att förändra tankemönster och att inte återgå till livet som var innan och till missbruk och kriminalitet, säger Maria Herlitz och förklarar att man jobbar mycket med olika typer av övningar, gruppspel och möten.

undefined
Hinseberg erbjuder två olika program mot missbruk, men många intagna går bägge.

Vissa personer med missbruksproblem som kommer till anstalten har innan dess suttit i häkte och där kunnat "tända av" från drogerna. Andra kommer, som Josefin, direkt från gatan och kan behöva gå igenom en avvänjningsprocess.

– Då tar det ju tid, då är man inte redo att gå in i en behandling på en gång, utan behöver landa först. Vi har en sjukvårdsenhet på anstalten också, som har kontakt med de intagna som behöver det och identifierar om man är i behov av sjukvård efter en tid i missbruk, säger Maria Herlitz.

Hon säger att det är svårt att jämföra behandlingsmöjligheterna på en anstalt med det som erbjuds på till exempel ett HVB-hem.

– Men här hos oss så är det väldigt kontrollerat och fyrkantigt. Man har inte så stora möjligheter till kontakter med andra personer utanför anstalten och vi är längre från "verkligheten" och det vanliga livet.

undefined
Att sitta i fängelse kan vara en fördel när man försöker komma ur sitt missbruk. "Här hos oss så är det väldigt kontrollerat och fyrkantigt", säger kriminalvårdsinspektör Maria Herlitz på anstalten Hinseberg.

Men att komma ur missbruk och kriminalitet är inte det enda målet med Kriminalvårdens insatser. De intagna ska också rustas för ett nytt liv ute i friheten. Det kan handla om studier, kontakter med Arbetsförmedlingen och arbetsgivare för att söka jobb eller med socialtjänsten för att hitta en bostad.

– Det är viktigt att man får helheten och tar till vara på den här tiden. Och det är nånting som vi jobbar jättemycket med, att få till en bra frigivning, säger Maria Herlitz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!