Prognoser som gjorts i Norrköping och Linköping visar att bristen på bland annat socionomer, lärare och förskollärare kommer att öka framöver.
De politiska ledningarna i Linköping och Norrköping riktar nu en uppmaning till Linköpings universitet att förbättra dimensioneringen av utbildningar och anpassa antalet utbildningsplatser till söktryck och efterfrågan.
Men ett sådant arbete görs redan i dag på universitetet.
– Ja, och dessutom gör vi det i gott samarbete med de båda kommunerna, säger Jörgen Nissen, dekan vid Linköpings universitet.
Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelseordförande i Norrköping förklarar att det här inte enbart är en uppmaning till universitetet.
– Det är också en uppmaning till den nationella nivån, för universiteten får ju ett tak för hur många platser de får ha, säger han.
Lärarutbildningarna vid Linköpings universitet har redan fler platser tilldelade än de har behov av.
– Så antalet platser är inte problemet, säger Jörgen Nissen.
Söktrycket har dock vänt upp i år, efter några år med nedgång.
– Vi startar förskollärarutbildningen på fyra campus, och ger utbildningen på distans i Västervik, Hultsfred och Vimmerby. Det har gett ett bra tillskott av sökande, säger han.
På lärarutbildningarna F-3 går söktrycket ner, medan det ökar något för bland annat påbyggnads- och yrkeslärarutbildningen.
Socionomutbildningen har ett högt söktryck, och har redan utökat antalet platser det senaste året.
– Vi har bara tagit in på hösten tidigare, men nu tar vi in även på våren. Vi fyller med råge våra platser, säger Marie Gustavsson, programansvarig för socionomprogrammet.
Att öka antalet platser ytterligare är dock inte möjligt i nuläget.
– Jag är positiv till kommunernas önskemål. Men tilldelningen till universitetet gör att vi inte får ha fler än 120 platser, förklarar hon.
Lars Stjernkvist betonar att de inte lägger allt ansvar på universitetet och statsmakten.
– I det här brevet riktar vi oss också lite till oss själva. Vi måste göra mer för att ta ansvar för att rekryteringen till utbildningarna ökar, säger han.
Att det är svårt att rekrytera socionomer handlar delvis om arbetsmiljön i kommunerna.
– Vi måste också göra mer som arbetsgivare. Vi pressar den personal vi har så hårt att de får svårt att orka fortsätta. Vi behöver få in mer personal för att de ska få rimliga villkor, säger Lars Stjernkvist.