Kräksjukan har kommit till Linköping

Plötsligt illamående och kräkningar? Då kan du vara en av de som råkat ut för årets vinterkräksjuka.

Östergötland2015-12-03 09:00

Nu är den här, vinterkräksjukan. Fall har redan observerats på Universitetssjukhuset i Linköping och det väntas bli fler. Hur många är dock svårt att säga, men det kan bli riktigt illa om den sprider sig.

– Den sprids väldigt snabbt i alla miljöer. Vi har ingen direkt övervakning av den och det finns ingen anmälningsplikt om man blir sjuk, men vi har en överblick i stort på hur spridd den är, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare vid Region Östergötland.

Det vanligaste varningstecknet är snabbt illamående och aversioner mot mat. Därefter brukar kräkningarna komma och ibland diarré, buksmärtor och feber.

– Förloppet är oftast väldigt kraftfullt. Det kan pågå i en till två dagar, men sen repar man sig rätt snabbt, säger Britt Åkerlind.

Tvätta och räkna

Det finns en del tips på hur sjukdomen kan undvikas. Ett av dem är att inte utsätta sig för onödiga risker.

– Hälsa inte på någon som du vet är sjuk utan vänta då istället några dagar, säger Britt Åkerlind.

Ytterligare knep för att undvika sjukdomen är att låta den som är sjuk få en egen toalett, att inte använda samma handdukar som hen och att inte låta hen laga mat åt någon annan. Sen är det viktigt att tvätta händerna på rätt sätt.

– Eftersom vinterkräksjuka är ett höljelöst virus hjälper det inte att använda enbart handsprit utan man måste tvätta händerna med tvål och vatten, säger Britt.

Hon fortsätter.

– Det är viktigt att tänka på att tvåla in hela händerna och att göra det länge, räkna till tio och se till att båda tummarna kommer med.

Det är inte negativt att använda handsprit, tvärtom, men för att undvika just vinterkräksjukan är det inte tillräckligt.

Ska dricka ofta

Det som kan ses som ett av de viktigaste tipsen för att undvika smittspridning är att som sjuk se till att få i sig tillräckligt med vätska.

– Om den som är sjuk dricker något kan det komma upp igen, men det är bättre att försöka för då kan den få i sig något. Det kan vara skillnaden mellan att söka vård och att inte göra det, säger Britt.

– Tipset är att inte försöka dricka ett glas direkt utan att istället ta några klunkar, men oftare. Då får magen chans att väja sig och det kommer inte upp lika lätt igen.

Om en insjuknar bör en i möjligaste mån undvika att uppsöka vård. Blir det dock nödvändigt, som då personer som insjuknat tar livsnödvändig medicin, är det viktigt att informera direkt om att det finns en misstanke om vinterkräksjuka då vården kontaktas.

– Det är nästan bättre om man kan sorteras rätt från början eftersom det då kan bli effektivare smittdämpning, säger Britt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om